2024. május 9., csütörtök

A jövő héten filmfesztivál

A hetedik művészetet ünneplő rendezvénysorozatunk 15-én kezdődik Palicson, de a városban már most folynak vetítések

Ahogyan közeledünk a 30. palicsi filmfesztivál kezdetéhez, egyre több részlet derül ki a kínálatról. A kezdésig nem is kell sokat várni, hiszen a jövő héten, 15-én szombaton lesz a fesztiválmegnyitó. Addig pedig ún. előprogramok zajlanak.

Az idei filmfesztiválon is kísérhetjük majd az előző években megszokott válogatásokat. Ezúttal is betekintést nyerhetünk például az új európai dokumentumfilmekbe. Igor Toholj szelektor elmondása szerint a válogatás tükrözni fogja a mai időket, így dominálnak a háborús témák, valamint azok az alkotások, amelyek a tranzíciós folyamatok utóhatásait és a munkások helyzeteit taglalják. Igor Toholj az Exo dox válogatója is, ebben a programrészben olyan filmek kapnak helyet, amelyek legfőképp az ökológiával foglalkoznak. Ahogyan azt megtudhattuk, az idei alkotások révén, némely súlyos ökológiai változást azok szemszögéből is láthatjuk majd, akik közvetlenül tapasztalják. Igor Toholj felhívta a figyelmet szerbiai dokumentumfilmekre is. Egyik a Želimir Gvardiol rendezésében készült Mali i veliki, amely egyebek közt a NATO Szerbiára mért bombázásának ökológiai következményeit, a gyengített urán hatásait taglalja.

A jubileumi plakát

A jubileumi plakát

Az idei Underground Spirit-díjat María Cañas spanyol multimediális alkotóművész kapja meg. Ezt a díjat azoknak ítélik oda, akik kiemelkednek a független filmezés területén, vagy úgymond egyedi filmes nyelvezetükkel hívják fel magukra a figyelmet. A művésznőt várják a fesztiválra, így minden bizonnyal személyesen is jelen lesz. María Cañas alkotásaira jellemző az ironikus és kritikus látásmód, ugyanakkor szívesen kísérletezik a valós és a fikciós elemekkel. A nézők meg is tekinthetnek egy válogatást a filmjeiből.

Magyar filmek a főtéren

Az idei filmfesztivál előprogramjai a hétvégén kezdődtek el. Az érdeklődők az Eurocinema moziban péntekig láthatják 17 órától a Europe 4 Kids, 19-től pedig a Best of Europe programrészeket. Egyikkel a gyerekeknek, a fiatalabbaknak igyekeznek kedvezni a szervezők, míg a másik egy válogatást ad az előző egy-két év európai filmjeiből. Szombaton két újabb programrész kezdődik, amelyek a fesztivál előprogramjaihoz tartoznak. Szintén az Eurocinemában 19 órától az idei Lifka Sándor-díjas alkotóktól tekinthetünk meg egy filmválogatást.

A Szelíd című filmet is vetítik (Palicsi filmfesztivál honlapja)

A Szelíd című filmet is vetítik (Palicsi filmfesztivál honlapja)

A szervezők ezúttal is terveznek szabadtéri filmvetítést, és amennyiben azt az idő megengedi, ezeket a város központjában tartják meg szombattól szerdáig, 21.30-tól. A válogatásban két magyar film is helyet kapott, hétfőn Till Attila 2016-os Tiszta szívvel című ún. kerekesszékes akciókomédiáját láthatjuk. A film főszereplői Thuróczy Szabolcs, Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám, utóbbi tavaly a Szabadkai Népszínházban a Délmezopotámia című előadást rendezte. A filmben játszik a kragujevaci születésű dr. Vitanovics Dusán is, aki ugyan több alkotásban szerepelt, de valójában idegsebész és Magyarországon rendel. A másik filmet rögtön másnap, kedden vetítik, ekkor a Csuja László és Nemes Anna rendezésében készült 2022-es Szelíd című alkotást tekinthetjük meg, amely egy női testépítő történetét meséli el. Mindkét film díjazott volt a palicsi filmfesztiválon, de más jelentős díjakat is kaptak.

Egy új vetítési helyszín

A palicsi filmfesztivál történetében mindig is fontos volt a vetítési helyszínek kialakítása, megteremtése. Annál is inkább, mert a szervezők ragaszkodnak Palicshoz, mint fő helyszínhez. A fesztivál fejlődése hozzájárult a nyári színpad és a palicsi Abbázia mozi felújításához, sőt a bővítéséhez is. A szervezők többször elmondták, hogy újabb vetítési helyszínekben gondolkodnak, és továbbra is Palicsra fókuszálnak. Egy ilyen új, úgymond alternatív vetítési helyszínt próbálhatnak ki majd a nézők. A filmfesztivál kezdése előtt, 12-én és 13-án, szerdán és csütörtökön 21 órától, a palicsi víkendtelep strandján található szabadtéri kávézónál lesznek vetítések. Egyik nap a Munje: opet! című új szerb vígjátékot tekinthetik meg az érdeklődők, másnap pedig a Rimini című osztrák–francia–német filmet, amely tavaly a nemzetközi kritikusok díját érdemelte ki a palicsi filmfesztiválon.