2024. május 19., vasárnap

Fontosak az anyaországi támogatások

A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely–Magyar Művelődési Egyesület eseménydús évet tudhat maga mögött

Az idén június 10-én Torontálvásárhely adott otthont a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 33. Szemléjének, amely során nyolc magyar művelődési egyesület tizenkilenc műsorszámmal mutatkozott be. A késő délutáni programot egy fontos tanácskozás előzte meg, amikor is a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek képviselői beszámoltak az elmúlt évben megvalósított programjaikról, valamint további terveikről, esetleg ötleteikről szóltak néhány szót. 

A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely–Magyar Művelődési Egyesület már 61 éve létezik, és minden generáció hozzátett valamit a munkához. Az egyesületben működik két tánccsoport, az ifjúsági és a háromtól nyolc évesekig tartó korosztály csoportja, egy vegyes férfikórus, egy asszonykórus és egy kézimunkacsoport.
Mint ahogyan azt Lőcsei Vilmostól, az egyesület elnökétől megtudtuk, működésük és fennmaradásuk nagyban függ az anyaországi pályázatoktól. Az elmúlt évben is a legtöbb támogatást a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól, azon belül is a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től kapták.

– Elsősorban ki kell emelnem azt a meghívásos pályázatot, amelyre a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség ajánlott bennünket, ezáltal egyesületünk, programjaival együtt, Vajdaságban nemzeti jelentőségű intézménnyé minősült. A pályázat fő célja az volt, hogy méltóképpen emlékezzünk meg Tamási Áronról, névadónkról, hiszen születésének 125 éves évfordulóját tavaly ünnepelték – újságolta Lőcsei Vilmos.
Mint az kiderült, a pályázat keretében két rendezvényen is részt vehettek Farkaslakán, Tamási Áron szülőfalujában, először júniusban jártak ott, másodszor pedig szeptemberben, az író születésnapján, a központi megemlékezésen, novemberben, pedig ők szerveztek megemlékezést.

Lőcsei Vilmos (Vidács Hajnalka felvétele)

Lőcsei Vilmos (Vidács Hajnalka felvétele)

– Névadónkról magas rangú vendégek jelenlétében nagyszabású művelődési műsorral és a Magyarság Háza kiállításával – ami az író életét és munkásságát mutatta be – emlékeztünk meg – hangsúlyozta az egyesület elnöke.
Az egyesületen belül új beruházásokra is sor került: egy gyermekjátszótér és egy porszívó beszerzésével, valamint az épület folyamatos tatarozásával több rendezvényt is megszerveztek, valamint a pályázati támogatásoknak köszönhetően a rendszeres tevékenységeiket is el tudták végezni. A gyermekeket táborba vitték, fesztiválokra jártak és vendégeket is fogadtak.

– Egyik legnagyobb rendezvényünket, az Aratónapokat már huszonhét éve közösen szervezzük meg a Gyetván Szlovák Művelődési Egyesülettel. Tavaly harmincöt magyarországi embert láttunk vendégül három napon és három éjszakán keresztül. Ezt a rendezvényt a helyi résztvevők mellett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint utólag Pancsova Város Önkormányzata is támogatta – mesélte Lőcsei Vilmos, aki gondolatait azzal zárta, hogy hálásak a tartományi művelődési titkárságnak is, ugyanis támogatásuknak köszönhetően kiegészítették a legények bukovinai viseletét.

Nyitókép: A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely–Magyar Művelődési Egyesület Ifjúsági Hagyományőrző Néptáncegyüttese (Vidács Hajnalka felvétele)