2024. május 9., csütörtök

Meglelni a kezdőenergiát

Fesztivált tart Kelebián a Nyári Mozi Színházi Közösség július 3-ától 7-éig

Sokrétű műsorral várja az érdeklődőket július 3-a és 7-e között a Homeland fesztiválra a Nyári Mozi Színházi Közösség. A rendezvénysorozatot a kelebiai székhelyükön tartják meg, amely a Graničarska utca 35.-ben található. A fesztivál kapcsán a szervezőkkel, Döbrei Dénessel, Varga Henivel és Salamon Lunával beszélgettünk.

Döbrei Dénes arra emlékezett vissza, hogy a Nyári Mozi Színházi Közösség működése annak idején, a nyolcvanas évek második felében, fesztivállal indult el:

– Szabadkán tartottuk meg az elsőt, az elkövetkező években pedig a város különböző pontjain jelentünk meg. Nagy megmozdulások voltak ezek, felvonulásokkal, perfomance-okkal, happeningekkel, „berlini falat”, piramist állítottunk fel a város központjában, sok minden történt, azután pedig jöttek a kilencvenes évek. Kétezerben fogalmazódott meg a Nyári Mozi Színházi Közösség újbóli működése, most pedig egy új kezdet előtt álltunk. A támogatásokra nem igazán számíthatunk, ezért visszakanyarodunk oda, ahol eleinte voltunk, hogy megleljük a kezdőenergiát. Emiatt gondoltuk úgy, hogy ismét szervezünk egy fesztivált, Homeland néven, de most helyileg a székhelyünkön, Kelebián. Jobb híján mondjuk azt, hogy fesztivál, de ettől sokkal bensőségesebb rendezvénysorozatról van szó, azt is mondhatnánk rá, hogy találkozás, együttlét, vagy összejövetel. Olyanokat szeretnénk megszólítani, akik tanítanának is, megosztanák a saját tudásukat, tapasztalataikat, hogy kialakuljon egyfajta párbeszéd a Nyári Mozi köré csoportosulók és a hozzánk ellátogatók között. Bekapcsolni más országok művészeit, alkotóit is, hogy eljöjjenek csoportok, itt tartózkodjanak néhány napig, bemutassák a saját tevékenységüket, megosszák velünk a művészetüket és mi is megosszuk velük a miénket. Szeretnénk, ha ez most megtörténne, a továbbiakban pedig folytatódna. Ez a fesztivál egyben egy megemlékezés is Lálity Istvánról, akivel közösen alapítottuk meg a Nyári Mozit – mondta a lapunknak Döbrei Dénes.

Lálity István a kilencvenes évek elején a Dominikai Köztársaságba költözött, ahol elismert festőművész lett és tavaly hunyt el.

A fesztivál idején nappal tanfolyamok zajlanak majd, az előzőleg bejelentkezett résztvevők számára – ezeket Tomi Janežič, Katja Legin és Góbi Rita vezeti – esténként pedig szabad műsorok, minden érdeklődőnek:

– A fesztiválnak tulajdonképpen két dinamikája lesz, az egyik a tanfolyam, amely korlátozott létszámú, ezek délután négyig-ötig tartanak, azután pedig megnyílik a tér a közönségnek. A műsorokra nem szedünk belépőjegyet, hanem donációt, a látogatók ily módon támogathatják a fesztivált, de finom egyszerűbb ételeket és italokat is tervezünk árulni – hallottuk Varga Henitől.

Az esti órákban előadások, filmek, koncertek lesznek, valamint kiállításokat is megtekinthet a közönség:

– Tulajdonképpen nem is kiállításokról van szó, mármint nem az lesz, hogy jön az alkotó és kiállítja a munkáit. Ez inkább arról szól, amikor a művész megpróbál kommunikálni a térrel, és közben úgymond belehelyezi a művészi elképzeléseit. Akár látni is lehet a folyamatot is. Sagmeister Peity Laura egy festményt fest egy falra, ami ott is marad, a művészetét ily módon belerakja a házba. Edita Kadirić és Molnár Edvárd közös fotókompozícióját úgy mutatjuk be, hogy különböző érzékszervekre hasson, Vencel Valentina pedig szintén egy helyspecifikus alkotást készít, ami nagyon érdekes lesz, érdemes megnézni – tette hozzá varga Heni.

Július harmadika lesz a nyitónap. Ekkor zajlanak majd képzőművészeti akciók a térben, Bolcsó Bálint és Márkos Albert kortárs improvizatív zenét játszik, a Nyári Mozi pedig bemutat egy performance-t. A második nap esti óráiban Mészáros Gábor és Szűcs Dávid tart egy poétikus koncertet, amely a Tolnai Ottó költészetén alapuló Karton és karfiol című előadás továbbgondolása vagy újragondolása. Ezen a napon Tolnai Szabolcs egy készülő filmjét is vetítik. A harmadik napon Ábrahám Máté játszik Bach-variációkat, utána Don’t do, Try! címen egy szlovén–magyar koprodukcióban készült táncelőadást láthatunk, négy táncossal. A negyedik napon jön Góbi Rita, aki vajdasági születésű, és megtekinthetjük a 2nm című szólóprodukcióját is. Egy különleges élményt adó előadás is lesz, a Csernobili ima. Az utolsó nap a Bitef smrti zenél és Szász Csongor filmjét is láthatjuk.

Varga Henitől megtudhattuk, hogy miért is lesz különleges a Csernobili ima:

– Jasna Đuričić rendezte és a tanítványai adják elő. Hajnali kettő körül kezdődik, amikor 1986-ban a katasztrófa is bekövetkezett. Azután pedig mégis felkelt a nap. Ha megfelelő energiák vesznek körül bennünket, kisétálunk a határmezsgyébe, hogy végigkövessük ezt a folyamatot. Legyen ilyen élményünk is azokkal, akikkel megnézzük az előadást, hogy végigvezessük magunkat a fényváltozásokon, megéljük azt a mindennapi csodát, ami arról szól, hogy felkel a nap – mondta Varga Heni.

– Ezt Heni szokta vezetni, és úgy hívjuk, fényfogadás, és ilyenkor csöndben vagyunk, mert nincs szükség a szavakra. Jó alkalom lesz ezt összekötni az előadással –tette hozzá Salamon Luna.

Bővebb információk a Nyári Mozi Színházi Közösség online elérhetőségein találhatók, a műsorok változhatnak is, akár bővülhet is a fesztivál kínálata, a szervezők elmondása szeretnének teret biztosítani a spontaneitásnak is. Akik szeretnék, banki átutalás útján is támogathatják a fesztivált, a Nyári Mozi működését.