2024. május 9., csütörtök

Légyott a könyvvel

A zentai piac egyik szegletében lévő Rin-Tin-Tin klub pénteken a szó legszorosabb értelmében ideiglenesen könyvtárrá alakult át, ugyanis a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében néhány év kényszerszünet után ismét megrendezték a Légyott a könyvvel című rendezvényt, amelynek keretében a vajdasági magyar könyvkiadók mutatták be a 97. Ünnepi Könyvhéten és a 22. Gyermekkönyvnapokon népszerűsített kiadványait.

A klubban megrendezett villám-könyvbemutatókra, illetve a zentai piactér tejcsarnok előtti pultjain megrendezett könyvvásárra már a kora délelőtti órákban zeneszóval csalogatták az érdeklődőket.

Horváth Zsolt felvételei

Horváth Zsolt felvételei

A könyvbemutatón a VMMI, az Életjel, a zEtna, a TM People International és a Forum Könyvkiadó Intézet legfrissebb kiadványait népszerűsítették a könyvkiadók képviselői.

Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója napilapunknak elmondta, hogy a rendezvényükkel a vajdasági magyar könyvekre szándékozzák felhívni a figyelmet, ezzel is népszerűsítve a vajdasági magyar könyvkiadást, hogy így megjelentek a piactéren, ahol az olvasni szerető zentaiak kedvezményes áron vásárolhatták meg a könyvkiadók által megjelentetett könyveket.

– Emellett a cél az is, hogy fölhívjuk a figyelmet arra, hogy itt, a Vajdaságban is kiváló írók, kiváló versszerzők vannak, és itt is hozzá lehet jutni a kortárs irodalomhoz – ecsetelte Kormányos Katona Gyöngyi, aki hozzáfűzte azt is, hogy a rendezvényükkel egyben az olvasást is népszerűsítették.

– Pedagógusént én is nagyon fontosnak tartom azt, hogy az olvasásra nemcsak a fiatalok, hanem az idősek figyelmét is felhívjuk. Mivel manapság szinte már csak virtuális térben gondolkodnak és így a könyvekhez is digitális formában jutnak hozzá sokan. Ugyanakkor a maguk fizikai valóságában a könyvek nemcsak szobadíszek, hanem szellemi termékek is egyben – nyilatkozta a VMMI megbízott igazgatója, aki rámutatott arra, hogy ez szellemi kulturális örökség is egyben, amire a vajdasági magyar fiatalok figyelmét fel szeretnék hívni.