2024. május 9., csütörtök

Új könyvek

Petőfi-képek Fellinger Károly verseivel

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából jelent meg egy kis, huszonhat oldalas leporelló (lapozó). A Petőfi 200 című kiadvány Fellinger Károly felvidéki költő és helytörténész Petőfiről alkotott verseit tárja az olvasók elé. A versek mind Petőfiről készült képzőművészeti alkotások, festmények, rajzok és más technikával készített, a magyar költő és forradalmár alakját életre keltő művek alapján íródtak. A képek és versek összehangoltsága mindenképp kíváncsivá teszi az embert, mind a festmények, mind pedig az ahhoz tökéletesen illeszkedő versek, amelyek szavakban fejezik ki a festményeken ábrázolt hangulatot. A képzőművészeti alkotások Petőfi életének jellegzetes pillanatait ábrázolják, olyan festők sorolhatók ide mint például Munkácsy Mihály, Orlai Petrich Soma, Madarász Viktor és még sokan mások. „Fellinger rimes, frappáns, szavalásra is kiválóan alkalmas verseiben Petőfi életének főbb mozzanataiba kapunk betekintést: különleges személyisége és nagysága kel életre, illetve szürrealista költői képeken át sejlik fel a sarokban.” – olvasható a könyv ajánlójában.

Vajdasági gólyafészkek

Fellinger Károly legújabb műve a Vajdasági gólyafészkek című két kötetből álló kiadvány egy versekbe foglalt ismeretterjesztő sorozat vidékünk magyarlakta településeiről. A könyv azért kétrészes, mert a szerző különválasztotta a Bácskában, valamint a Bánátban és a Szerémségben található településeket. A sorozat első, bánáti és szerémségi falvakat és városokat megjelenítő részét Vincze Nóra rajzai díszítik, míg a második könyvet Mayer Hella gyönyörű illusztrációi gazdagítják. Az ismeretterjesztő sorozat egy aranyos és különleges helytörténeti elemekkel színesített gyermekverses kötet, amely közelebb hozza a gyerekekhez, szüleikhez, nagyszüleikhez is Vajdaság különböző részeit.

Nemcsak saját településük nevét és a hozzá párosuló verset olvashatják és ismerhetik meg, de például olyat is, amiről már hallottak, de nem is tudják pontosan mi jellemző arra a falura vagy városra. ,,...gyönyörű láncszeme ez a szerző azon törekvésének, hogy frappáns gyerekverseket írva, ugyanakkor a településekről szóló földrajzi és helytörténeti adatok begyűjtésével, a költészet ösvényein végigsétálva vegye számba a Kárpát-medence magyarlakta településeit…’’ – írta Kovács Jolánka, a könyv szerkesztője.

Muravidéki, Dráva menti gólyafészkek

Fellinger Károly, Muravidéki, drávamenti gólyafészkek című könyve, a felvidéki szerző a határon túli magyarok lakta települések ismeretterjesztő sorozatához tartozik. A művet Mayer Hella illusztrációi teszik színesebbé, valamint a gyermekek számára így még érdekesebbé válik. A kötetben megismerkedhetünk a legtöbbünk számára vagy ismeretlen, vagy elfeledett olyan magyarlakta településekkel, amelyek esetében sajnos félő, hogy hamarosan végleg eltűnnek majd a térképről. A könyvben szereplő rímes versek felkeltik a gyermekek érdeklődését, a rajzok pedig közelebb hozzák az adott vidék jellegzetes kinézetét. A könyv mindenképp gyönyörű és hasznos, mindezek mellett azonban merész és sok kutatómunkával járó alkotás.