2024. május 9., csütörtök

Margarethe von Trotta Palicson

Nemsokára kezdődik az Európai Filmek 30. Nemzetközi Fesztiválja

Az idén tartják meg harmincadszor az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját, vagy ahogyan egyszerűen nevezzük, a palicsi filmfesztivált. A rendezvénysorozat fő része július 15-én kezdődik és 21-én ér véget, a fő helyszín ezúttal is Palics, de vetítések és egyéb műsorok Szabadkán is lesznek. Az idei filmfesztiválon több mint száz filmet tekinthet meg a közönség, programrészekre bontva, akárcsak az előző években is.

A szervezők sok vendéget várnak, több mint százötven filmes alkotót, szakembert, mások mellett Margarethe von Trotta német filmrendezőnőt, aki 2004-ben a fesztivál Lifka-díjasa volt. Margarethe von Trotta 1942-ben született Berlinben. Fiatalként a színészi pályát választotta, amelyben sikeresnek bizonyult, játszott Reiner Werner Fassbinder és Volker Schlöndorff alkotásaiban is. A sikeres színészi pályát sikeres rendezői pálya követte, a filmjei sorra jelentős díjakat kaptak.

Az idei fesztivál vetítései ezúttal is Palicson a nyári színpadon és az Abbázia moziban, valamint Szabadkán az Eurocinemában és a Lifka moziban lesznek. Ezeken a helyszíneken lehet megtekinteni a fő versenyprogramrészt, a szintén versenyjellegű Párhuzamok és ütközések, a fiatal szellemiségű alkotók filmjeit, de lesznek új ökológiai filmek, új dokumentumfilmek, új magyar filmek, rövidfilmek és egyetemisták által készített alkotások is. Az idén is láthatunk egy válogatást a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál kínálatából, ezúttal is egy fókuszba kerül egy ország, emellett pedig várhatóan speciális vetítéseket is szerveznek.

A filmfesztivál közönsége gazdag kísérőprogramra is számíthat, koncertekre, tanácskozásokra, műhelymunkákra, könyvbemutatókra és kiállításokra. Megtekinthető lesz egy tárlat, amely összefoglalja a palicsi filmfesztivál három évtizedét, és egy kiállítás, amelyet Mija Aleksićnek, az egykori Jugoszlávia egyik legismertebb színészének, humoristájának szentelnek.

A kísérőprogramok tulajdonképpen már a fesztivál előtt, július elején elkezdődnek. Akik ily módon hangolódnának a filmfesztiválra, megtekinthetnek majd egy válogatást az elmúlt néhány év európai filmjeiből, lesz egy szelekció külön a gyerekeknek is, az idei díjazottak kiemelt alkotásait is láthatjuk, a tervek szerint pedig az idén is vetítenek régebbi filmeket Szabadka főtéren. Remélhetőleg addigra már szebb idő lesz.