2024. május 19., vasárnap

Mintegy másfél millió dináros beruházás

A Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet korszerű digitális eszközökkel bővült

A Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt kulturális intézmény. Ezért a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével és az MNT finanszírozásával mintegy 1,5 millió dináros telematikai fejlesztés valósult meg az intézetben – ismertette Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke a tegnapi ünnepélyes átadón, ahol jelen volt Fremond Árpád, az MNT elnöke, Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke,  Varjú Potrebity Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottság oktatással- és Hugyik Richárd, a testület kulturális kérdésekkel megbízott tagja.

 – A Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet műemlékek és műemlékvédelmi épületek feltérképezésével, dokumentálásával foglalkozik. Az MNT szeretett volna hozzájárulni ahhoz, hogy munkálatokat az intézmény munkatársai a jövőben korszerűbb digitalizációs feltételek mellett valósítsák meg – tette hozzá Sárközi István. 

Szűcs Balázs, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója elmondta, hogy a 21. században a digitális eszközök igencsak meghatározzák a mindennapjainkat, ezért a kapott új eszközök nagyban megkönnyítik majd a munkatársak tevékenységeit.

– A csomag tartalmaz nyolc jó minőségű monitort, amiket az építészmérnökeink, technikusaink, régészeink használnak majd, továbbá három gyors és erős számítógépet, amikkel az építészmérnökök eszközeit tudjuk fejleszteni, hogy hatékonyabban végezhessék a munkájukat. Ezenkívül a jövőben a régészeti lelőhelyeket 3D-ben is fel tudjuk majd térképezni, akár pár perc alatt, és nem kell külön cégeknek fizetni, amelyek ezt megcsinálják. Ezúton szeretném megköszönni Magyarország miniszterelnökségének, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, az MNT-nek és a VMSZ-nek a támogatást, hiszen nélkülük ezek a fejlesztések nem valósulhattak volna meg – emelte ki az intézet igazgatója.

Nyitókép: Molnár Edvárd