2024. február 26., hétfő

Különdíj és elismerések a szenttamási diákoknak

A kiskunhalasi Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület további társszervezőkkel együtt a Trianon-centenárium jegyében 20. alkalommal rendezte meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyt, amely ezúttal – tekintettel a világjárványra – online zajlott.

Döme Ottó főszervező, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke elmondta, a prózafelolvasó verseny 2014 óta kiterjedt az egész Kárpát-hazára: − Az idén is hasonló módon szerettük volna megrendezni a versenyt, mint az előző években, de sajnos, a vírus közbeszólt. Úgy döntöttünk, hogy − mivel jubileumi évhez, a huszadikhoz érkeztünk, valamint ez egybeesett a trianoni békediktátum 100. évfordulójával − a fontossága miatt valamilyen formában meg kell rendeznünk. Segítségül hívtuk az internetet, és bekértük a felolvasásokat.

Továbbra is általános iskolás és középiskolás kategóriában gondolkodtunk, megadtunk két regény címet és ebből a diákok szabadon választhattak egy 3-4 perces prózarészletet. Az egész Kárpát-medence területéről 44 felolvasás érkezett be (24 általános iskolás és 20 középiskolás), melyből 15 diák volt a jelenlegi határokon túlról. Neves zsűri döntött a helyezésekről oly módon, hogy közösen nézték meg a versenyzőket. Kategóriánként 1-3. díjat és különdíjakat ítéltek oda. Az okleveleket és az ezzel járó ajándékokat egy karácsonyi csomagban fogják kiküldeni – mondta a rendezvény főszervezője.

Szenttamást a versenyen három középiskolás diák, Bezeg Andrea, Balázs Nikoletta, és Tóth Nikoletta képviselte, akik hétvégenként a Gion Nándor Emlékházban készültek és gyakoroltak. Mindannyian jól szerepeltek, Tóth Nikoletta, az óbecsei gimnázium tanulója a zsűri különdíját érdemelte ki.

−Számomra az erre a versenyre való visszatérés már hagyománnyá vált, hiszen eddig háromszor vettem részt: egyszer az általános iskolások kategóriájában, kétszer pedig középiskolásként. Szerintem a versenynek van egy különleges varázsa, nem olyan, mint a többi, ún. klasszikus verseny. Talán azért érzem ezt így, mert Kárpát-medencei szintű, és kicsit a múltat (Trianont) is felidézi. Az idei verseny kissé eltért a megszokottól, mivel az online térben zajlott. A felkészülést tekintve viszont a megszokott formát hozta, ezúttal is sokat gyakoroltunk. Örömmel tettük, és hatalmas meglepetésként ért, hogy a zsűri különdíjjal jutalmazott – mondta a versenyt követően Tóth Nikoletta.