2024. május 14., kedd

Fehér hímzés és népi kézművesség

Negyvenéves a kúlai Népkör kézimunka egyesülete – Kanyó Hajnalka immár 11 éve vezeti a szorgalmas asszonyokat

A 153 éves kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ keretében immár 40 éve tevékenykedik a kézimunkacsoport. A csoportnak jelenleg 14 aktív tagja van, de ez a létszám a körülményektől függően változik. Kanyó Hajnalka, aki 2003-tól tagja a kézimunka csoportnak és 2010 szeptemberétől annak elnöke is, lapunknak elmondta, a kézimunkázók az alsóépületben lévő teremben dolgoznak minden szerdán 14-től 17 óráig. Büszkék a négy évtizedes fennállásra és arra, hogy a csoport a különböző rendezvényektől kezdve a kiállításokon át minden felkérésnek eleget tesz.

−2004 óta vagyunk tagja a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetségének, ebből kifolyólag pedig minden évben ott vagyunk a két legnagyobb vajdasági rendezvényen: a szövegség által szervezett kiállításon és a MIRK-en. Megjegyezném, hogy az első MIRK-et kb. 50 évvel ezelőtt éppen Kúlán szervezték, és már ott is láthattunk kúlai kézimunkákat. Pár évben kimaradtunk erről a rangos kiállításról, de amióta elnök vagyok, egy első, két második és két harmadik helyezésünk volt, amire külön büszkék vagyunk. Asszonyaink nagyon ügyesek, szépen, pedánsan dolgoznak, mindenhová minőségi munkát viszünk, és mindez meghozza a várt eredményt. Többféle technikával dolgozunk, külön kiemelném a fehér- és a színes hímzést, továbbá a kötést és a horgolást. Az utóbbi időben viszont egyre népszerűbb a quilling, továbbá az articsóka technika, a nemezelés, a szövés, de csuhézással valamint „bőrözéssel“ is foglalkozunk, ugyanakkor készítünk és díszítünk mézeskalácsot is – sorolja mosolyogva beszélgetőtársam. Kiemelte, szeretnek eljárni vidéki kézimunkázó egyesületekhez, ahol a felsoroltak mellett egyéb technikákat is megtanulnak. 2015-ben és 2017-ben a Népkör adott otthont a szövetség kiállításának, és több ezer kiállított munkát láthatott a közönség 2015-ben a Petőfi Brigád Általános Iskolában megrendezett MIRK-en is.

A kérdésre, hogy van-e kimondottan Kúlára és környezetére jellemző hímzés, Kanyó Hajnalka azt válaszolta, hogy nincs: − Magyarország egyes tájegységeinek vannak saját hímzései, motívumai, mi viszont többféle technikát és hímzést használunk, a kalocsaitól kezdve a matyó hímzésig. Azt viszont hangsúlyoznám, hogy a fehér hímzésben az elsők között vagyunk, és a különböző rendezvényeken, kiállításokon való részvételkor sokan erről ismerik fel a kúlai egyesületet.

A minőségi munkához minőségi alapanyag, cérna, fonál stb. szükséges. Hogyan tudják ezeket beszerezni?

– A szövetség és a MIRK kiállításain csaknem minden alkalommal jelen vannak azok az árusok, akik árulják a kézimunkához szükséges anyagot és felszerelést, így például a körükben használatos cérnák könnyen beszerezhetők. Most viszont, amikor nem igazán van lehetőség az ilyen kiállítások megszervezésére, főleg Topolyán, egy ottani üzletben, illetve az interneten vásároljuk az anyagot.

A beszélgetés nem hivatalos részében említette, hogy a csoport legfiatalabb tagja 46 éves. Milyen az utánpótlás és érdeklődés a fiatalok részéről?

− A Népkörben minden feltétel adott a különböző műhelymunkákra, és a csoportunkban többen is foglalkoznak a fiatalokkal. A gond az, hogy a mai fiataloknak nincs elegendő türelmük, a kézimunkázásnál pedig ez a legfontosabb. Közülük sajnos sokan még az ollóval sem tudnak kellőképpen bánni, a tűt és a cérnát nem is említve. Az is észrevehető, hogy az érdeklődő fiatalok egyszerre sok más szabadidő-tevékenységben (akár az iskolában, vagy akár sportban) részt vesznek, így egyszerűen nincs idejük alaposabban elsajátítani egy-egy technikát.

Mennyire nehezíti meg a járványügyi helyzet a csoport munkáját, egyáltalán hogyan dolgoznak?

Tavaly tavasszal három hónapig nem dolgoztunk. Utána jöttek az enyhítések, és egészen novemberig bejártunk a Népkörbe.  Decembertől ismét szigorítottak, és idén februárig nem jöttünk össze. Februárban volt egy kis lazítás, márciustól viszont újra zárlat következett, így ehhez alkalmazkodtunk. Jelenleg úgy tűnik, fokozatosan oldódik a helyzet, így újra a Népkörben jövünk össze. Amennyiben a régi kerékvágásban újraindul az élet, bárhova hívnak bennünket, el tudunk menni, mert vannak kész munkáink, amik kiállíthatók.