2024. május 13., hétfő

A zene örömforrás

Lezárult a VATT zenei tehetséggondozó programja Szabadkán

A Szabadkai Zeneiskolában szombaton egy közös zenéléssel zárult le a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács zenÉSZ elnevezésű zenei tehetséggondozó programja. Az ez alkalommal rögzítésre került zenei produkció hivatalos premierje a Vajdasági Tehetséggálán lesz, s ezt követően az interneten is meg lehet majd tekinteni/hallgatni.

Németh Nemes Aranka, a program vezetője elmondta, a tavaly októberben indult foglalkozásokon ezek a hatodikos-nyolcadikos diákok hallhattak a zenei alapokról, a zenetörténetről, a zenei stílusokról is gazdagodtak ismereteik, hangszerbemutatók is voltak, de a részvevők megismerkedtek a zeneszerkesztő programokkal is. Nagy hangsúlyt fektettek a zene és az egyéb művészeti ágak (irodalom, képzőművészet, tánc, filmművészet) kapcsolatára is, valamint a drámapedagógiát szintén bekapcsolták a tehetséggondozó programba. Arra törekedtek, hogy ezek a diákok a szakmai részben, de a kreatív foglalkozásokon is olyan módon találkozzanak a zenével, ahogyan az iskolában arra nincs lehetőségük, hogy lássák, az élet számos szegmensében jelen van, átszövi a zene.

A részvevők szabadkai és palicsi diákok voltak – nem csak zeneiskolások –, a szakmai részben a Zeneiskola fiatal tanárai foglalkoztak velük. Az összejövetelekre szombatonként került sor, amikor erre mód volt, hiszen a járványhelyzet eléggé szétszabdalta a megvalósítás ütemét, és ez az oka, hogy a 14 indulóból 9-en fejezték be a képzést.

Mint Németh Nemes Aranka megemlítette, kérdőívezéssel kezdték és fejezték be a programot, s a válaszok is bizonyították a program hatékonyságát, arról tanúskodtak, hogy a gyerekek számára örömforrás volt a zene, élvezték a közös muzsikálást és azt, hogy együttes munka eredményként jött létre a zárórendezvényre készült zeneszám szövege is. Farkas Ferenc Régi magyar táncának átiratát Németh György, a program szakmai vezetője hangszerelte, a diákok, tanárok együtt játszanak a szombaton készült felvételen, a dal szövege is közös munka eredménye.

Faddi Lilla hetedikes diáklány nagybőgőjátékával járult hozzá a közös produkcióhoz, mint mondta, élvezte a foglalkozásokat, hogy más hangszerekkel is megismerkedhetett, s ha ismét megszervezésre kerülne ilyen kurzus, szívesen részt venne rajta.

Ezt a most készült produkciót a tervek szerint a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács tehetséggáláján mutatják majd be, amelyet hagyományosan a szabadkai városházán rendeznek meg, ezt követően pedig a zeneszám felkerül a világhálóra is.