2024. április 30., kedd

Tizenöt megzenésített Sziveri-vers

Vajdasági szerzők alkotásai is

Válogatáslemez jelent meg Sziveri János (1954–1990) megzenésített verseiből – közölte a Kertész Imre Intézet az MTI-vel.

A 15 dalt bemutató lemezen a Sziveri30 pályázat legjobb pályaművei hallhatók. A nyertes és helyezést nem szerzett, de kiemelkedő pályaműveket bemutató válogatáslemez péntektől érhető el digitális terjesztésben, a Kertész Imre Intézet kiadásában. A dalokat műfaji sokszínűség jellemzi, közös nevezőjük, hogy hangszerelésükkel erősítik a versek eredeti zeneiségét, ritmusát és mondanivalóját.

A Sziveri-hagyatékot gondozó Kertész Imre Intézet 2020 őszén hirdetett zenei pályázatot a fiatalon elhunyt költő műveinek feldolgozására, valamint A szélherceg című új válogatáskötetének megismertetésére.

A pályázatra csaknem 100 mű érkezett szinte minden zenei műfajból, a komolyzenétől kezdve a kísérleti elektronikán és hiphopon keresztül a sanzonok világáig. Az első három helyezett –Veres Tilda Panna, Bogdán Norbert Lano; Halász Máté és a BLCKFSH Project – pénzdíjat, könyvcsomagot és egy videóklipforgatást nyert.

A Kertész Imre Intézet közösségi oldalain meghallgatható albumon az alábbi dalok szerepelnek: Tildæ: Álom, Bogdán Norbert Lano: Séta a bronzerdőben, BLCKFSH Project: A beválasztott, Bakos Árpád: Foggal, körömmel, Bonyár Judit: A Szervező testet ölt, Boross Tamás: Memóriajáték J.A.-val, Cutlerz: Új ismeretlenek, Exer Stevo: Traktoros vers, Hold Utca: Bronzerdő, Home Thanks: Próféciák, Horváth György és Simon Edina: Bábeli elágazás, Lost Boys of Kemenesalja: Alig valami, NorAcoustic: Gubanc, Szerda Árpád: Tök, élet, len, 30fok árnyékban: Bábel.