2024. május 10., péntek

A legrangosabb kulturális elismeréseink

Átadták a Forum Könyvkiadó Intézet díjait

Újvidéken a Forum Könyvkiadó Intézet díjkiosztó ünnepségén adták át a Híd Irodalmi Díjat Lovas Ildikónak, a Forum Képzőművészeti Díjat Palásti Andreának és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat László Sándornak.

A Forum Könyvkiadó Intézet díjátadóját hagyományosan decemberben tartják meg (Fotó: Dávid Csilla)

A Forum Könyvkiadó Intézet díjátadóját hagyományosan decemberben tartják meg (Fotó: Dávid Csilla)

A szerdai díjkiosztón részt vett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Erdődi Edvina, az MNT alelnöke, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatóbizottságának elnöke, Ökrész Rozália köztársasági parlamenti képviselő, lapunk igazgatója, Limburger József, a Magyar Szó Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testületének elnöke, Varjú Márta, lapunk főszerkesztője, Mackó Zsuzsanna tartományi oktatási altitkár és Kudlik Zoltán tartományi kulturális segédtitkár.

Az ünnepség elején Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgató-főszerkesztője köszöntötte az egybegyűlteket.

– A három díj, amit a Forum Könyvkiadó Intézet által kinevezett zsűri ítél oda, úgy gondolom, a legrangosabb kulturális elismerés. A díjazottak személye, illetve a munkásságuk nagyon jól bizonyítja azt, hogy milyen fontos elismerésről van szó. Amennyiben visszatekintünk az eddigi díjazottakra, egy nagyon reprezentatív listát láthatunk – mondta Virág Gábor, aki szót ejtett az épülő kulturális központról is.

 – Terveink szerint a jövő év szeptemberében nyitja meg kapuit a központ, amely könyvesboltként és kávézóként fog működni. Szimbolikus jelentősége is van annak, hogy egy magyar nyelvű könyvesbolt nyílik Újvidéken, ahol egyre kevesebb a magyar lakos. Ez egy olyan megerősítése lehet az ittlétnek, amely mindannyiunk számára fontos. Szeretnénk olyan magyar kulturális produkciókat is felvonultatni, amelyekkel a magyar kultúrát közelebb tudjuk hozni a lakosság számára – tette hozzá.

A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága, Antalovics Péter, Bordás Győző (elnök), Góli Kornélia, Lódi Gabriella és Verebes Ernő egyhangúlag úgy döntött, hogy a 2020. évre szóló Híd Irodalmi Díjat Lovas Ildikónak ítéli oda Amikor Isten hasba rúg című, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában megjelent regényéért.

Bordás Győző értékelése szerint Lovas Ildikó regénye nyomán egy eddig ismeretlen Csáth Géza-portré rajzolódik ki, méghozzá három hozzá legközelebb álló nő: a polihisztor édesanya, a tragikus sorsú feleség és lányuk prizmáján keresztül.

– Az íróról, a zeneesztétáról, festőről, az orvosról és a szenvedélyfüggő morfinista egyénről, feleséggyilkosról, az öngyilkosról. Az írónő már regényének alcímével is megadja a kulcsot e prózát, drámát és verset ötvöző művének, miszerint mindez rekonstruálás. Igen, rekonstruálása mindannak, amit eddig Csáth életéről, írói és emberi magatartásáról, néha jó szándékból, de néha annak mellőzésével összehordtak monográfiákban, tanulmányokban, értékelésekben, bírálatokban. Csáth történeteit  mindvégig a dokumentumok és a fikció mentén mutatja be. Szinte drámai erővel érzékelteti az írónő a modern magyar irodalom leginkább ellentmondásosnak tartott alakjának életét és tragikus sorsát –  tette hozzá Bordás Győző.

Lovas Ildikónak nem az első kötete, amelyben Csáth Géza életével foglakozik.

– Azt gondolom, aki a magyar irodalommal foglalkozik, annak a legnagyobb elismerés, ha megkaphat egy ilyen díjat, ami annak a bizonyítéka, hogy megtanult legalább valamit, és vissza tudja adni azt, amit neki tanítottak. Valójában az fogott meg, amit Csáthról írtak. A folyamattal, ahogy ő beépült a magyar irodalomtörténetbe, nem igazán tudok egyetérteni. Azért foglalkoztat, mert Csáth Géza egy rendkívül izgalmas, sokrétű alkotó volt és hihetetlenül érzékeny ember. Ebben a könyvemben pedig éppen azzal a fajta érzékenységgel akartam foglalkozni, ami az ő emberségét meghatározta – mondta Lovas Ildikó.

A Vajdasági Magyar Művészeti Díj bírálóbizottsága, Szalai Elor Emina (elnök), Szerda Balázs, Brenner János összetételben a 2020. évi Vajdasági Magyar Művészeti Díjat László Sándornak ítélte oda, aki munkájával, tevékenységével számottevően gazdagította a vajdasági művészetet. A színészt, rendezőt és az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanárát Szalai Elor Emina méltatta.

Erős Bunyik Lili, Palásti Andrea, László Sándor, Elor Emina, Lovas Ildikó és Bordás Győző (Fotó: Dávid Csilla)

Erős Bunyik Lili, Palásti Andrea, László Sándor, Elor Emina, Lovas Ildikó és Bordás Győző (Fotó: Dávid Csilla)

– László Sándor szakmai felkészültsége által számottevően járult hozzá a professzionális vajdasági magyar színművészet és színjátszás előreviteléhez, népszerűsítéséhez. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszem én is a tanár úrtól tanulhattam. Mindig is meg akartam felelni elvárásainak, hiszen a szúrós szemei mindent észrevettek. A tanár úrtól tanultam azt is, hogy a színészi út végtelen, mert tanulni mindig lehet, sőt kell. Személyét szigor, ugyanakkor végtelen türelem és megbocsátás jellemzi. Nála nincs lazsálás vagy munkakerülés, ha kell, nem fél kemény szavakat használni a jó teljesítményért. Tanítványaiból nem színészt, hanem jó színészt és jó embert akar faragni. Az Újvidéki Színház sikeres és a nézők által szeretett előadásokat készített, a minőséget, a csapatjáték erejét, a szorgalmat, a színházcsinálás és színházbajárás örömét és emelkedettségét képviselte a kezei alatt – hangzott el Sz. Elor Eminától.

A Forum Képzőművészeti Díjat Palásti Andrea érdemelte ki, aki 2020-ban kimagasló eredményeket ért el a vizuális művészetekben folytatott munkásságában, amivel nemcsak a vajdasági, hanem a szerbiai kortárs művészetek vonatkozásában is előremutató tevékenységet végzett. A bírálóbizottság tagjai Csernik Előd, Erős Bunyik Lili (elnök) és Kucor Tamara szerint széles körű művészeti tevékenysége túlmutat a hagyományos vizuális és kurátori jellegen, a hangsúly a kulturális, a földrajzi, a történelmi, vagy éppen a mindennapi kérdésekre tevődik.

 – Andrea alkotásairól elmondhatjuk, hogy kilépnek a tradicionális művészet kereteiből. Munkásságára jellemző az együttműködés más művészekkel, kurátorokkal, újságírókkal, történészekkel, tudósokkal, valamint a diákjaival a Művészeti Akadémián. Ennek eredményeként jött létre a Házi gyakorlatok című kiállítása, amelyet a SULUV galériában mutatott be 2020-ban. Anyaga a konceptuális művészetekre alapozó műalkotásokból: fotókból, videókból, rajzokból, objektumokból, ready made-ekből állt össze. Nem a tradicionális művészeti elvekre figyel, hanem magára a gondolatra, a gondolati tényezőkre, mint művészeti eszközökre összpontosít  – mondta Erős Bunyik Lili.