2024. május 13., hétfő

Lovas Ildikó Híd-díjas

A Forum Képzőművészeti Díj Palásti Andreáé, a Vajdasági Magyar Művészeti Díj László Sándoré

Odaítélte a rangos művészeti elismeréseket a Híd Irodalmi Díj, a Forum Képzőművészeti Díj és a Vajdasági Magyar Művészeti Díj bírálóbizottsága. A díjátadóra a Forum Könyvkiadó Intézet évzáró ünnepségén kerül sor.

Híd Irodalmi Díj

A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága – Antalovics PéterBordás Győző (elnök), Góli KornéliaLódi Gabriella és Verebes Ernő összetételben – október 25-én megtartott záró értekezletén mérlegelve a vajdasági magyar könyvkiadás 2020. évi produkcióit, egyhangúlag úgy döntött, hogy a 2020. évre szóló Híd Irodalmi Díjat Lovas Ildikónak ítéli oda Amikor Isten hasba rúg című, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában megjelent regényéért.

A zsűri értékelése szerint Lovas Ildikó regénye nyomán egy eddig ismeretlen Csáth Géza portré rajzolódik ki, méghozzá három hozzá legközelebb álló nő: a polihisztor édesanya, a tragikus sorsú feleség és lányuk prizmáján keresztül. A gyermek, fiú majd apa történeteit is mindvégig a dokumentumok és a fikció mentén mutatja be. Szinte drámai erővel érzékelteti az írónő a modern magyar irodalom leginkább ellentmondásosnak tartott alakjának életét és tragikus sorsát. A regény műfaji változatosságot is tükröz, hiszen benne próza, dráma és vers ötvöződik.

A bírálóbizottság – bár nem tartozik hatáskörébe – szükségesnek tartja felhívni az olvasóközönség figyelmét arra is, hogy 2020-ban a Magyar Szó kiadásában egy olyan a könyvkiadásunk szempontjából egyedülálló ötkötetes, 110 szerzőt felvonultató sorozatot jelentetett meg Mi a magyar most, Vajdaságban? címmel, amely a szépprózai szövegeken kívül néprajzi-antropológiai, történeti, helytörténeti és építészeti tanulmányokat közöl külön-külön kötetekben – olvasható a hozzánk eljuttatott közleményben.

Forum Képzőművészeti Díj

A 2020. évre szóló Forum Képzőművészeti Díjat Palásti Andrea érdemelte ki, aki 2020-ban kimagasló eredményeket ért el a vizuális művészetekben folytatott munkásságában, amivel nemcsak a vajdasági, hanem a szerbiai kortárs művészetek vonatkozásában is előremutató tevékenységet végzett. Széles körű művészeti tevékenysége túlmutat a hagyományos vizuális és kurátori jellegen, a hangsúly a kulturális, a földrajzi, a történelmi, vagy éppen a mindennapi kérdésekre tevődik. Munkásságára jellemző az együttműködés más művészekkel, kurátorokkal, újságírókkal, történészekkel, tudósokkal, valamint a diákjaival a Művészeti Akadémián. Ennek eredményeként jött létre a Házi gyakorlatok című kiállítása, amelyet a SULUV galériában mutatott be 2020-ban.

Ez volt egyben doktori munkájának művészeti projektuma is, melyben a diákjain kívül más művészek, valamint a családtagok is részt vettek. Palásti Andrea művészeti tevékenységével feltárja a társadalmi és kulturális jelenségek mindennapjainkra tett hatását – áll a bírálóbizottság indoklásában, amelynek tagjai Csernik Előd (elnök), Erős Bunyik Lili és Kucor Tamara volt.

Vajdasági Magyar Művészeti Díj

A Vajdasági Magyar Művészeti Díj bírálóbizottsága, Szalai Elor Emina (elnök), Szerda BalázsBrenner János összetételben szeptember 27-én megtartott online ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy a 2020. évi Vajdasági Magyar Művészeti Díjat László Sándornak ítéli oda.

Az indoklás szerint László Sándor egyetemi tanárként, rendezőként, színészként és az Újvidéki Színházban végzett igazgatói tevékenysége, szakmai felkészültsége által számottevően járult hozzá a professzionális vajdasági magyar színművészetet és színjátszás előreviteléhez, népszerűsítéséhez – térségünkben és nemzetközi színtéren egyaránt.

A vajdasági színházi és művelődési térben szerepvállalása pótolhatatlan. Színészi eredményeit – többek között – a tavalyi évadban bemutatott Klamm háborúja című monodráma is fémjelzi, főként annak a körülménynek a tudatában, hogy többévnyi kihagyás után e darabbal lépett újra színpadra – olvasható a közleményben.