2024. május 15., szerda

Hamarosan Pataki-gála

Már e hó 26-ától izgalmas műsorokra számíthatunk a délvidéki magyar színjátszás napja alkalmából

Nemsokára a délvidéki magyar színjátszás napját ünnepeljük, a műsorról Körmöci Petronellát, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatóját kérdeztük.

– Tavaly a járványügyi helyzet miatt nem sikerült a délvidéki magyar színjátszás napi rendezvényeket teljes egészében megtartani. Felolvasószínház ugyan volt, sőt a koronás bezártság idején az írók többet is írtak, sok remek pályamű érkezett. Akkor a Pannon TV sietett a segítségünkre és felvétel készült a felolvasószínházról, a közönség így ismerhette meg a két pályamunkát. Ami viszont nagy fájdalmat jelentett tavaly, hogy nem került sor a Pataki-gyűrű díj kiosztására, így az idén tulajdonképpen két évad előadásait nézte meg a válogató, aki ezúttal Raffai Telecski Ágnes színművésznő, az újvidéki színiakadémia tanára volt. Nehéz feladat hárult rá – hallottuk Körmöci Petronellától, aki a műsort is ismertette.

– A rendezvénysorozat e hó 26-án kezdődik. A közönség már megszokhatta, hogy ilyenkor vendégjátékra hívunk egy vajdasági színházat. Rendszeres vendégünk az Újvidéki Színház, és ezúttal is eljönnek, az idén Rejtő Jenő Piszkos Fred, a kapitány című előadását láthatjuk, amelynek a rendezője Lénárd Róbert. Szerettük volna a Zentai Magyar Kamaraszínházat is meghívni, de sajnos egyeztetési gondok akadtak. Ennek ellenére eltökélt szándékunk, hogy ők is fellépjenek nálunk, ha nem most, akkor majd később. A Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínházára 28-án kerül sor. Az idén öt pályamű érkezett be, ebből négy kimagaslóan jó volt. Nem volt könnyű dönteni, rengeteg szempontot vettünk figyelembe Brestyánszki Boros Rozália dramaturggal és Drubina Orsolyával, aki már nyert a felolvasószínházon, a napokban pedig a budapesti Jurányi-házban rendezett egy felolvasó színházi előadást, amelyhez tőlünk is hívott színészeket. Ami a pályaműveket illeti, végül is Nagy Karina (H)Arckönyv, valamint Hernyák Zsóka Illetékesek című drámájára esett a választás. Mindkettő nagyon érdekes és ezt már csak a rendezőkkel lehet fokozni. Nagy Karina darabját Ricz Ármin rendezi, Hernyák Zsókáét pedig Puskás Zoltán. Két izgalmas felolvasás ígérkezik, arra buzdítom az érdeklődőket, hogy időben jelentkezzenek, mert csak meghatározott számú nézőt engedhetünk be. A rendezvényre a Danilo Kiš Ifjúsági Klubban kerül sor, az első felolvasás 17-kor lesz, a második 19-kor, ezt pedig 21 órától egy kerekasztal-beszélgetés követ, amin Szögi Csaba és Kucsov Borisz is részt vesz – mondta Körmöci Petronella, aki a gálára is kitért.

– A Pataki-gála október 29-én lesz, 19.30-tól a Jadran színpadon. Anno ugyebár ezen a napon mutatták be a Boszorkánytánc című előadást, ekkor alakult újjá a magyar színjátszás Szabadkán. Ez egy nagyon érdekes történet. Az első világháború előtt itt természetesen magyar színjátszás volt, a két világháború között pedig már nem lehetett. Ezért volt olyan nagy dolog 1945. október 29-e, hogy a magyar a színház alakult meg elsőként, nem sokkal később a horvát, évekkel később pedig a szerb. A Boszorkánytánc főszereplője Pataki László volt, így fűződik az ő nevéhez, az akkori színházalapítóhoz, színházigazgatóhoz, a Pataki-gyűrű díj. Az idei gálát Nyári Ákos fiatal színészünk rendezi, de az előadásban megjelennek újvidéki, zentai és KDSZ-es kollégák is, hiszen ez mindannyiunk ünnepe. Mivel két évadról van szó, az idén több a jelölt is. A várományosok Fülöp Tímea (Kosztolányi Dezső Színház – Dogville és Újvidéki Színház – Anna Karenina), Kucsov Borisz (KDSZ – A Csókos Asszony Lovagjai), László Sándor (Szabadkai Népszínház – Klamm háborúja), Német Attila (Újvidéki Színház – Anna Karenina), Ozsvár Róbert (Újvidéki Színház – Az isteni Dzsoni parázna napjai), Pálfi Ervin (Szabadkai Népszínház – Játék a kastélyban és KDSZ – Szedjetek szét!), valamint Szilágyi Áron (Zentai Magyar Kamaraszínház – De mi lett a nővel?). Úgy gondolom, nagyon jó az, hogy a színészek több színházban is játszanak. Akinek nehéz dolga lesz, az a zsűri, amelyet Husnyák Andrea (újságíró, szerkesztő), Mezei Szilárd (zenész, zeneszerző) és Tomin Kiss Anikó (koreográfus, színésznő) alkot. A gála előtt még Barácius Zoltán Értelemmel, érzelemmel című könyvét mutatjuk be, amely Jónás Gabriella és Korica Miklós élettörténetén keresztül a színház világáról is szól. A könyvbemutatón Jónás Gabriellával Miklenovics Aranka beszélget. A könyvet a helyszínen meg is lehet vásárolni, és Jónás Gabriella szívesen dedikálja is. A könyvbemutató tehát e hó 29-én 17.30-kól lesz a Danilo Kiš Ifjúsági Klubban – tudtuk meg Körmöci Petronellától.