2024. május 18., szombat

„A tanárnőm koncertezik”

Újvidéken is óriási sikere volt A hölgyek Chopint játszanak című koncertnek

Az újvidéki Matica srpska Galéria lépcsőjén illedelmesen várakozott sok fiatal, felnőtt. „Bejelentkezett, helyet foglalt az ingyenes koncertre? Foglalt helyet?” – érdeklődött udvariasan belépésem előtt a szervező munkatárs. „Ülőhelyre nem lesz szükségem, újságíróként fotózok és írok az eseményről” – mondom, és beenged. A mögöttem bejutni igyekvő néhány fiatal „nem foglaltam helyet...” válaszára azonban a munkatárs sajnálkozva tárja szét a kezét: „Megtelt a díszterem közönséggel.” A fiatalok közül az egyik lelkes izgalommal, kérően tekint rá: „A tanárnőm koncertezik.” Erre a férfi: „Egy kis türelmet kérek, megkérdezem, mit tehetünk.”

Marija Đukić, Biljana Gorunović, Radulović Kinka Rita (Fotó: Bozsoki Valéria)

Marija Đukić, Biljana Gorunović, Radulović Kinka Rita (Fotó: Bozsoki Valéria)

A galéria belépőjébe pillanatok alatt székeket hoznak be a szervezők, és kitárják a díszterem ajtaját, hogy az érdeklődők, akik nem jutottak be, ne csak hallják, hanem lássák is a fellépő művészek koncertjét, amelyet A hölgyek Chopint játszanak címmel hirdettek meg a médiában.

Biljana Gorunović, Radulović Kinka Rita és Marija Đukić zongoraművésznők, tanárnők, zenepedagógusok ragyogó koncertjét az október 11-étől 15-éig megrendezett fővárosi 10. Belgrade Chopin Fest keretében a 4. napon élvezhette az újvidéki közönség a fesztiválszervezők és Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága közötti együttműködésnek köszönhetően. A három művésznő Frederic Chopinnek, a „zongora költőjének” halhatatlan műveiből választott darabjait bensőséges átérzéssel tolmácsolva felejthetetlen élménnyel ajándékozta meg a zenekedvelőket, tanítványokat, leendő tanítványokat, szülőket és barátokat, akik lelkesen tapsoltak, és személyesen is gratuláltak, virágot adtak át a koncert után.

A Kinka Ritával készített interjút egyik következő számunkban közöljük.