2024. május 11., szombat

Cannes-ban közönségdíjat nyert a szerb Kljun tévésorozat

Szerda este ünnepélyes díjkiosztóval ért véget a Canneseries, versenyprogramjában televíziós sorozatokat felvonultató fesztivál, amelyen az idén először szerb Kljun című bűnűgyi sorozatot is beválasztották a megmérettetésre. Az United Media által Vajdaság különböző városaiban, így Zentán, Palicson, Szabadkán, Törökkanizsán stb., és Belgrádban forgatott misztikus krimisorozat az idei fesztivál közönségdíját érdemelte ki.

Az idei Cannes-i Nemzetközi Filmsorozat Fesztivál legjobb sorozatának járó díjat a  Mister 8 finnországi sorozat érdemelte ki. A fekete komédia középpontjában egy családi vállalkozás igazgatónője, Maria áll, akinek a hét minden napjára egy másik szeretője van, viszont alaposan belehabarodik a szülővárosába nemrég beköltözött Juhóba is. A bibi csupán az, hogy egy hét mindössze 7 napból áll…a szeretők erre egészen sajátos módon igyekeznek elérni, hogy Maria kegyeiben, pontosabban az ágyában maradhassanak. A fesztivál fővédnöke, a Dior Fődíját a német Ferdinand von Shirach Az állítás (The Allegation, Glauben) című mini sorozata érdemelte ki. Az egykori neves bűnvádi ügyész, jelenleg sikeríró által jegyzett sorozat megtörtént eseményeken alapszik. 1994-ben 25 személyt helyeznek vád alá csoportos gyermekbántalmazás elkövetésének alapos gyanújával. A bűntény felkavarta a német nemzet érzelmeit, viszont az eljárást vezető bíró különösebb indok nélkül elutasította a vádemelést a vádlottakkal szemben.

A Legjobb alakításért járó díjat Pekka Strangnak a Mister 8 főszereplőjének itélték oda, míg a legjobb forgatókönyvért járó elismerést Ferdinand von Shirachnak ítélte oda a zsűri.