2024. május 10., péntek

Az operett hónapja

Fergeteges koncertet tartottak a szabadkai Zsinagógában, a VM4K szervezésében

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ egy remek operettesttel lepte meg a közönséget. Ahogyan azt Szalai Andrea szakmai referenstől megtudhattuk, nem véletlenül esett a választás erre a zenei műfajra, hiszen október 24-én emlékezünk meg Kálmán Imre születésnapjáról és Lehár Ferenc halálának a napjáról. Ezt a napot az operett napjává nyilvánították, az operett egy hungarikum, az október pedig a hónapjává vált.

A hangversenyre rengetegen voltak kíváncsiak, a végén állva tapsolt a közönség. A műsor első része az apatini születésű Ábrahám Pál dalaiból állt, a másik pedig klasszikus operett részletekből, főleg Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Kacsóh Pongrác szerzeményeiből. A fellépők Vitkay-Kucsera Ágota koncert- és operaénekes, valamint Kőrösi István, az Újvidéki Színház színművésze volt, az első részben a Klemm'n'Band kísérte őket, amelyet Klemm Dávid, Dienes Ákos, Fedor Ruškuc és Szalai Bence alkotott, a másodikban pedig a Szabadkai Filharmónia, Paskó Csaba vezényletével. A koncertmester Zsiga Pál volt.

Vitkay-Kucsera Ágota tapasztalata szerint az operettet fiatalok és idősek egyaránt szeretik:

– Ez ugyan víg zene, de tartalmaz melankóliát is. A régebbi operettekben két fő- és két szubrett szereplő volt. A főszereplő mindig egy tenor és egy szoprán, köztük szerelemi szál alakult ki, a szubrett pedig szintén egy férfi és egy női hang, akiknek a komisz szerepeket adták. A műsor első részében Ábrahám Pálra helyeztük a hangsúlyt, ő úgymond egy másik kor operettjéhez tartozik, új hangszerelést vezetett be, jazzakkordokat, lépéseket tett a musical felé és filmvetítéseken is közreműködött. Ez a némafilmek idején volt, zongorázott, míg vetítették a filmeket – fejtette ki Vitkay-Kucsera Ágota.

Kőrösi István elmondása szerint az operett közel áll a szívéhez:

– Nagyon szeretem a zenés színházat, mind a musicalt, mind az operettet is. Ez a műfaj a könnyedsége miatt népszerű, és kiválóak az ünnepekre való hangolódásra. A musicalek azonban akár komolyabb témákat is feszegethetnek, ilyen ugyebár A nyomorultak, az újabbak pedig jobban megindultak arrafelé, például a Dear Evan Hansen egy szorongással küzdő fiúról szól. Az operett viszont egy hungarikum és számomra mindig nagy öröm, amikor egy ilyen produkcióban részt vehetek – mondta Kőrösi István.

Az operettet Paskó Csaba is a magáénak érzi, a nézők meglepetésére dalra is fakadt a koncerten:

– Magyar emberként, a magyar virtusomban benne van az operett. Ezen nőttem fel, az anyatejjel szívtam magamba. Édesanyám a bölcsőmnél is a Hajmási Pétert és az Álom, álom édes álmot dúdolta. Ezzel azonosulni tudok. Egyházzenészként, papként, a komolyzene művelőjeként is nagyon szeretem az operettet. Örömmel vállaltam ezt a felkérést. Korábban csak az újévi gálakoncerteken vezényelhettem egy-egy részletet, de aki ismeri a tevékenységemet, az tudja, hogy már tíz éve Kelebián nyári operett esteket tartunk, ami iránt nagy az érdeklődés. Számomra megtiszteltetés és öröm az, hogy a 112 éves Szabadkai Filharmóniával és kiváló művészekkel, a könnyedebb, mégis a klasszikus magyar komolyzenei irodalom világába tudunk kirándulni, nagyzenekari feldolgozással. Ez a hangverseny nagy költségekkel is jár, hiszen nem egyszerű nagyzenekart színpadra állítani, de ez az igazi, az eredeti. Lehár Ferenc vagy Kálmán Imre ez alapján írta meg a partitúrákat és most így hallhatta a közönség – hallottuk Paskó Csabától.

Klemm Dávid a zenekarával lépett fel:

– A Klemm'n'Band azt jelenti, hogy a zenekari tagok változnak, attól függően, hogy milyen produkcióról van szó és milyen hangszerekre van szükség. Ezúttal kvartettként jelentünk meg, zongora, nagybőgő, villanygitár és dob felállásban, de ha például a Hegedűs a háztetőn musicalből játszunk, akkor nyilván hegedűs is velünk tart. Vitkay-Kucsera Ágota javaslatára most Ábrahám Pál dalokat adtunk elő, aminek megörültem, mert Ábrahám-dalok kapcsán már korábban is együttműködtünk. A pályám kezdete óta azt tapasztalom, hogy a legjobb otthonosan mozogni különböző zenei műfajokban. Az operettet nagyon szeretem, ugyanannyira élvezem, mint az operát, a musicalt, vagy egy jó jazzt – mondta Klemm Dávid.