2024. május 10., péntek

Nyitott ablak a vidámságra

Április 23-án bemutatót tartott a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportja. Nóti Károl–Fényes Szabolcs Nyitott ablak című, kétrészes zenés bohózatát mutatták be Molnár József rendezésében. Toldi István, az egyesület elnöke üdvözölte a népes közönséget, a vendégeket, köztük mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Sutus Áront, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökét, továbbá a helyi tisztségviselőket, az egyesületek, civil szervezetek képviselőit. Az elnök megköszönte az MNT-nek és Magyarország Kormányának a segítséget, amelynek köszönhetően megvalósulhatott a fűtési rendszer teljes felújítása az egyesületben. Mindez több mint 3 millió dináros beruházást jelentett, a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

Mgr. Hajnal Jenő a fejlesztéssel és a bemutatóval kapcsolatban a következőket nyilatkozta: – Kupuszina közössége annyit tett értünk, a vajdasági magyarságért, annyi példát, annyi kiváló előadást, örökséget hagy ránk és éltet napjainkig, hogy úgy gondolom, minden támogatást, segítséget megérdemel. Ma is inkább az előadáson volt a hangsúly, hiszen ahogyan Örkény is mondta: az ember melegségre vágyik… Mi is, amikor eljövünk Kupuszinára, akkor itt melegséget, szeretetet kapunk és mindezt csak egyféleképpen tudjuk viszonozni, hogy amiben tudjuk, segítjük ezt a falut, ahogyan a többi hagyományőrző közösséget is – mondta az MNT elnöke.

Molnár József rendező elmondta, hosszú hónapok óta tartó próbafolyamaton vannak túl. A Nyitott ablak című zenés bohózat színre vitelével felhőtlen vidámságot szeretnének vinni a nézőterek soraiba. Úgy érzik, viharos világunkban erre van a legnagyobb igény. A társulat, amellett, hogy nagy érdeklődéssel és tisztelettel várja a szakma véleményét, ezúttal is elsősorban közönségének kíván megfelelni. Április 28-án mutatkoznak be az Amatőr Színjátszók XXVI. Találkozóján, Temerinben. Bíznak abban, hogy minél több helyre juthatnak majd el vendégszerepelni. A rendező szerint, amíg csak kis esélyét látják a mostanihoz is hasonló volumenű, sok szereplős előadások színpadra vitelének, addig biztosan nem változtatnak, nagy népszerűségnek örvendő előadásaik jellegén.