2024. május 9., csütörtök

Újult erőre kaptak a fiatalok

Mintegy 200 középiskolás lépett fel a temerini KNV-n

A Középiskolások 32. Népművészeti Vetélkedőjének ez alkalommal is a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színházterme adott otthont. A tehetséges fiatal népzenészek 45 műsorszámot mutattak be, a magyar nyelvterület szinte minden tájegységéről hoztak énekeket, táncokat. Szabó Gabriella, a rendezvény szervezője elmondta, az elmúlt harminckét év során nagyon sok fiatal megfordult már az esemény színpadán, de idén az eddiginél is nagyobb népszerűségnek örvendett a verseny.

 – Idén mintegy kétszáz fiatal résztvevő érkezett Temerinbe Vajdaság 18 településéről. Emlékezetem szerint ennyien még egyik évben sem voltak. Beigazolódni látszik, hogy a járvány után mindenki fellélegzett, újult erővel nekikezdtek a próbáknak, és azt látom, hogy nagyon szeretettel jönnek el a versenyekre, fellépésekre – mondta Gabriella, akitől megtudtuk, az első KNV-t 1990-ben rendezték meg.

– Akkor még szűk keretek között egészen családias hangulatban zajlott az esemény. Bár a családias hangulat most is megmaradt. A nagy tömegben is egy nagy családként mozognak a fiatalok, a szülők és a felkészítők. A fellépők számára is fontos, hogy itt megjelenjenek, lássák egymást, meghallgassák a zsűri véleményét, hiszen arra mindig próbálunk törekedni, hogy a zsűrinek legyen módja, alkalma elbeszélgetni a fellépőkkel – tette hozzá a szervező.

A középiskolások egyebek mellett a szólóének, a szólótánc, néptánc és énekcsoportok, az énekszólisták, a hangszerszólisták és hangszeres kisegyüttesek kategóriájában mérhették össze tudásukat. A fellépők produkcióit Rontó Márta népzeneoktató, Kelemen Zsolt citeraoktató és Resócki Rolland néptáncoktató értékelte. A zsűri főként a hiteles és autentikus  megszólalást, hangszerjátékot és a tánclépéseket vette figyelembe.

A pontozás szerint az énekszólisták és kettősök kategóriájában Szeles Veronika és Ivánovics Viktor osztozott az első helyen. A második díjat pedig Szabó Szonja vihette haza. Az Együttesek kategóriában a Csiripiszli énekcsoport érdemelte ki az első helyezésért járó díjat, második helyezett a Pántlika énekcsoport lett, a harmadik helyezést a Csörögi fiúkórus érte el.

A hangszerszólisták között Tallós Kinga lett az első helyezett, a második Ivánovics Viktor, míg a harmadik helyezett Szalma Árpád lett. A hangszeres kisegyüttesek közül a Kamrás együttes és a Szenttamási citerátosok érdemelték ki az első helyezést. Második a Csermely Zenekar, harmadik a Mendicus Ifjú Tamburazenekar lett. Néptánc kategóriában Vituska Gyöngyvér és Mac Raymond kettőse vihette haza az első helyezésért járó díjat, második helyezett Zadrepkó Iliján, harmadik helyezett Varga Zsóka lett. A néptáncsoportok között a Csillagvirág táncegyüttes bizonyult a legjobbnak, őket követte a dobogón a Csiripiszli táncegyüttes, harmadik helyen pedig a Kiscimbora táncegyüttes végzett.

A versenyprodukciók után a budapesti Tükrös népzenei együttes koncertjét élvezhette a közönség, az estét pedig a hagyományokhoz híven táncházzal zárták.

A Középiskolások Népművészeti Vetélkedője ezúttal is a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezésében valósult meg.