2024. július 27., szombat

Összefogással a sikerért

Elkezdődött Óbecsén a XXVII. Kőketánc

Vajdaság tizenkilenc településének harminckét táncegyüttese vesz részt az idei, sorrendben huszonhetedik Kőketáncon, az énekes, népi gyermekjáték és néptáncvetélkedőn. A vetélkedőnek, amely a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt rendezvénye, fő szervezője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, míg a rendezvény házigazdája az óbecsei a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör.

– Az idén 1500 fellépő érkezik Óbecsére, ahol pénteken 15 órakor kezdődött el a megmérettetés. A versenyre összesen 66 műsorszámot jelentettek be. Egy-egy ilyen rendezvény szakmai továbbképzésnek is minősül, mivel a verseny végén a zsűri a felkészítőknek értékeli a látott produkciókat – mondta Szabó Gabriella, a VMPE tagja, a rendezvény fő szervezője, aki azt is hozzátette, hogy a Kőketánc az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület szakmai támogatása mellett valósul meg, míg további támogatója a Csoóri Sándor Alap, a magyar kormány, Magyarország Belügyminisztériuma, a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi kormány is.

 

A zsűriben Kovács Norbert Cimbi, néptáncos, koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos, Gaschler Beáta néptáncpedagógus és Nyemcsok Pál, Örökség-díjas néptáncos, néptáncpedagógus, a szekszárdi Bartina Néptáncegyesület tanára és koreográfusa foglal helyet.

A rendezvényen megjelent Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, dr. Molnár Viktor, tartományi képviselő, Fehér Szabolcs, tartományi segédtitkár és Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke aki felszólalásában gratulációját és elismerését fejezte ki a VMPE-nek, hogy huszonhét éve viszi ezt a zászlót.

A rendezvényt Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke nyitotta meg (Ricz Róbert felvétele)

A rendezvényt Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke nyitotta meg (Ricz Róbert felvétele)

 

– Amikor megszületik egy ötlet és megszületik hozzá a társadalmi összefogás, illetve összefogás a szülőkkel, a gyerekekkel és a néptáncpedagógusokkal, akkor évről évre ilyen színvonalú rendezvényt tudunk látni, a gyermekeink pedig meg tudják ezt élni. Impozáns számokat hallottunk a fellépőkről és a műsorszámokról, de az ezerötszáz gyermek mögött kétannyi szülő van, és sok-sok tánctanár, művészeti vezető, egyesületi elnök és szervező. Köszönet a munkájukért! – tette hozzá Kiss Igor.

A szombati verseny délelőtt 10 órakor kezdődik Óbecsén. Ekkor óbecsei, péterrévei, csantavéri, zentagunarasi, adai, gunarasi, magyarkanizsai, szenttatmási, kishegyesi, ludasi, temerini, csókai, tiszakálmánfalvi gyermekek foglalják el a Petőfi kultúrkör színpadát, míg a délutáni műsorrészben Szabadkáról, Bácsgyulafalváról, Bácskossuthfalváról, Kishegyesről, Palicsról, Szenttamásról és Tornyosról érkeznek fellépők a Kőketáncra.

Nyitókép: A rendezvényt egy játékfűzéssel a magyarittabéi kis táncosok kezdték (Ricz Róbert felvétele)