2024. május 10., péntek

Ilma és Nóra a babaházban

Felolvasóestet tartottak a Szabadkai Kortárs Galériában a gyermekkönyvek világnapja alkalmából

A gyermekkönyvek nemzetközi napját felolvasással ünnepelte meg kedd este a Szabadkai Kortárs Galéria. Ebből az alkalomból a galéria önkéntesei az intézmény új kiadványából, a Ha a palota mesélni tudna... című képeskönyvből olvastak fel. Az estet előbb magyar, majd pedig szerb nyelven tartották meg. A könyv szövegét Takarics Róbert írta a Szabadkai Kortárs Galéria kurátori csapatával, az illusztrációkat pedig Larisa Ivanković készítette. 

A kötet gyermekekhez és felnőttekhez egyaránt szól. A gyermekeknek Raichl Ferenc nagyobbik lánya, Ilma mesél a palotáról, ami a húgának, Nórának és neki olyan volt, mint egy babaház, a felnőttek pedig további érdekességeket olvashatnak az épületről. A galériának otthont adó Raichl-palota fennállásának 120. évét ünnepeljük idén. Ahogyan azt Szalma Viktória, a Szabadkai Kortárs Galéria igazgatója kiemelte, a múlt év végén adták ki ezt a kötetet, így szinte adta magát, hogy felolvasóesttel ünnepeljék meg a gyermekkönyvek világnapját, ráirányítva a figyelmet erre a különleges képes kiadványra és a Raichl-palotára is:


 

Antal Szilárdka és Reéb Ottília, a Szabadkai Kortárs Galéria önkéntesei (Fotó: Lukács Melinda)

Antal Szilárdka és Reéb Ottília, a Szabadkai Kortárs Galéria önkéntesei (Fotó: Lukács Melinda)

– Úgy gondoltuk, jó ötlet az is, hogy erre a nyugdíjas önkénteseinket kérjük fel. Tavaly indítottuk el a Klub 60+ önkéntes programunk második ciklusát. Jelenleg huszonnyolc nyugdíjas önkéntesünk van, akik részt vesznek a galéria mindennapjaiban és a rendezvényeinken is. Úgy érzem, hogy remekül összecsiszolódott a csapat, szinte már olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Az önkéntesek beépültek a palota életébe, amikor látogatók jönnek körbevezetik őket, segédkeznek a rendezvények megvalósításában, mi pedig úgy igyekszünk viszonozni a kedvességüket és a galériára szánt idejüket, hogy havonta egyszer egy kis kirándulásra invitáljuk őket. Ezek alkalmával megtekintünk egy-egy ismert épületet, amivel a tudást is lehet gyarapítani, és jó élményeket is szerezhetünk – hallottuk Szalma Viktóriától.

A Ha a palota mesélni tudna… képeskönyv megvásárolható a Szabadkai Kortárs Galériában, magyar és szerb nyelven is. 

Nyitókép: A palota, amely mindenkit elbűvöl (Molnár Edvárd felvétele)