2024. május 9., csütörtök

Produkciók színes kavalkádja

Pénteken kezdődik a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója Nagykikindán

Pénteken kezdődik a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 28. Találkozója. Az idei rendezvénysorozatot Nagykikindán tartják meg az Egység Művelődési Egyesületben. A szervezők a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület.

Az előadások megtekintése ingyenes, és minden érdeklődőt szeretettel várnak. 

A műsor a nyitónapon 18 órakor az egyesület szakosztályainak Akkor és most című kiállításával kezdődik, amelyet Lepár Ferenc nyit meg, ezután pedig az ünnepélyes megnyitó következik. A továbbiakban az érdeklődők megtekinthetik a nyitóelőadást is, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulatának a Schwajda György darabja nyomán, Király Sándor rendezésében készült Himnusz című drámáját. A produkció a társadalom perifériájára szorult családok helyzetét taglalja, megjelenik benne a szegénység, a nyomor, az alkoholizmus, a családon belüli erőszak. A főszereplők Józsi és Aranka, akik szegényes és monoton életet élnek, életvitelük mégis kiváltja a környezetükben élők rosszallását.

Szombaton, április 6-án, 16-tól, a Palics Magyar Művelődési Egyesület Színjátszó Grundja mutatja be az Emily című, filmadaptáció nyomán készült előadást Mezei Zoltán rendezésében. Az előadás egy fiatal, boldog pár történetére fókuszál, és arra, hogy mi mindennel kell megküzdeniük a mai sikerorientált világunkban, miközben előjönnek a nemeket megkülönböztető kérdések és sztereotípiák, egyebek közt arra vonatkozóan, hogy egy férfi miként tudja elviselni, ha a nő sikeresebb, vagy létezhet-e sikeres férfi egy sikeres nő mellett. 

A következő előadás 20 órától kivételesen a Fejős Klára Általános Iskola tornatermében lesz, itt tekinthetik meg a nézők a szabadkai Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grund és a Róna Táncegyüttes, Petőfi Sándor János Vitéze alapján, Nyári Ákos rendezésében készült JNS VTZ című produkciót, amely a jól ismert történet úgymond felfrissített verziója és a mai közönséghez szól. 

Vasárnap, április 7-én, 15.30-tól, az Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ Színes Szilánkok Diákszínpada, a Molnár Ferenc műve nyomán, Góli Kornélia adaptációja alapján készült A Pál utcai fiúk című musicaljét játssza. A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc halhatatlan ifjúsági regénye, mely a bajtársiasságról, igazságosságról és igazságtalanságról szól egy szívszorító történetbe ágyazva. A közönség most ezt a történetet megújultan, fiatalos lendületű változatában láthatja, Tóth Dániel rendezésében. 

A továbbiakban 20 órától a magyarkanizsai Gondolat–Jel Társulat a Federico García Lorca műve nyomán, Ábrahám Gréta rendezésében készült Bernarda Alba háza című előadást játssza. Lorca a szenvedés erőteljes képét festi le, miközben a nézőt egy olyan világba vezeti, ahol a vágyak és az érzelmek ütköznek a hagyományokkal és a társadalmi elvárásokkal.

Hétfőn, április 8-án, 16 órától a Topolya Község Művelődési Háza Fosszilis Mosolycsalók című csoportja Eugène Ionesco: A kopasz énekesnő színművét, pontosabban ellenszínművét mutatja be, Jankovics Andrea rendezésében. Vajon megettük-e a levest, a szalonnás krumplit és a magyar salátát? Vásároltunk-e bilit? A falióra 17 magyar órát üt vagy egyet sem? Az anekdoták tiszták és logikusak? Dr. Kortünet jó orvos? Lehet-e egy beteget egy hajóhoz hasonlítani? Van-e a topolyai gyorsvonaton másodosztály? Az ilyen és a hasonló kérdésekre nem találjuk és nem is keressük a választ, egy biztos, A kopasz énekesnő az abszurd dráma egyik legkiemelkedőbb alkotása. 

A továbbiakban 20 órától, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház, Martos Ferenc és Huszka Jenő Lili bárónőjét adja elő, Tóth Irén rendezésében. Ez egy csavaros történet, amely arra is keresi a választ, hogy valóban a szerelem és a pénz körül forog-e az emberi élet. 

Kedden, április 9-én, 19 órakor a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Truppja Egressy Zoltán Portugál című drámáját játssza. A rendezője László Sándor. Ez egy tragikomédia, amely nagy vonalakban arról szól, hogy a privatizáció hogyan hat a falusi kisemberre, hogyan nyomorította meg a jobb sorsra érdemes kisközösségeket. A vágyódás, az elvágyódás keserédes története ez. 

Szerdán, április 10-én, 18.30-tól a zentai KEX, Döme Zoltán – Bimbó és a Kex: Kétszer volt, hol nem van… szatirikus vígjátékát mutatja be Döme Zoltán – Bimbó rendezésében. Az előadás a mai élet egyik mozgatórugóját veszi górcső alá: a pénzt. Ami mindenkit izgat, motivál, és mindent megtesz érte. Ez a történet ugyanakkor egy különös világban, meseországban játszódik. 

Ezt követően 20.30-kor a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület színjátszó csoportja Kéri Ferenc: Az alkohol öl című vígjátékát játssza. A rendezője Nagy Aleksz. Az előadásban megismerhetjük Aladárt, az alkoholista férjet, akit megpróbálnak leszoktatni az italról egy szellemjárásos tréfával. 

Csütörtökön, április 11-én, 15 órától, a csonoplyai Mindenszentek Plébánia Ifjúsági csoportja előadásában, Bosnyák Annamária rendezésében tekinthetjük meg Hámori István Péter Azt mondták, a villa üres című bohózatát. Ebben megismerhetjük Sperhaknit, a betörőt, aki egy félreértés miatt rosszkor jelenik meg az üresnek vélt villában. Ráadásul a villa összes női lakójával találkozik, ezáltal pedig komikusabbnál komikusabb helyzetekbe bonyolódik. 

Ezután 17.30-kor, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja László Miklós Szegény Fehérvári című előadását mutatja be, Lackó Farkas Erzsébet rendezésében. Az előadásban megismerhetjük Fehérvárit, aki különös módszert választ Turmájerné elcsábítására, és emiatt arra kényszerül, hogy orvosi vizsgálatot végezzen el egy betegen. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor a helyzet kihasználásával a vadászból űzött vad lesz.

A továbbiakban 20 órától, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportjának előadásában Csepreghy Ferenc és Sulhóf József Sárga csikó című népszínművét tekinthetjük meg. A produkciót Molnár József rendezte. A tartalom szerint a gyilkosságért tizenöt évet ült Csorba Márton a faluja felé közeledik egy kölcsönvett sárga csikón. Útközben kimenti a megáradt Dunából Bakaj Erzsikét, a módos Bakaj András lányát, akit nem mellesleg épp Laci fia a napokban készül feleségül venni. És ez még csak a kezdet. 

Pénteken, április 12-én, 15 órától a Palics Magyar Művelődési Egyesület Színjátszó Grundja Friedrich Dürrenmatt Pillanatkép egy bolygóról műve alapján készült, azonos című produkcióját adja elő, Kalmár Zsuzsa rendezésében. Dürrenmatt darabja groteszkbe hajló képeket mutat, amelyek gyorsan peregnek, látszólag egymástól függetlenül. Szelfik. Mai világunkban, a rövid videók és sűrített tartalmak tobzódásában ez szinte ismerősebb nekünk, mint egy jól felfűzött klasszikus történet.

Ezután 17.30-tól, a Bezdáni Helyi Művelődési Közösség Dr. Pfaff Mihály Színjátszó Csoportja Hámori István Péter Legfőbb támaszunk, a söntéspult című keserédes komédiáját mutatja be, Foki István rendezésében. A történet egy helyi kiskocsmában játszódik, ahol Feri úr a tulajdonos és kolléganője, a színészi pályára törekvő Ilmácska szokásos reggeli rituáléjukat játsszák. Gyakorolnak színházi szerepre, hátha betoppan erre az Isten háta mögötti helyre egy színházi rendező, és felfedezi Ilmácskát. Hiszen mindenkinek van egy álma, Ilmácskáé pedig a színház.

Az előadássorozatot a topolyai Mara Amatőr Színház 20 órakor kezdődő produkciója zárja. Szakonyi Károly Adáshiba című vígjátéka, amelyet Nyári Ákos rendezett. Az Adáshiba 1970-ben lett megírva, de az aktualitását azóta sem vesztette el. A Bódog család a legkisebb lányuk, Irmus születésnapját ünnepli, egy titokzatos vendég is érkezik, a család azonban folyton csak a tévét nézi. 

Szombaton, április 13-án, Gyereknap lesz az Egység Művelődési Egyesületben, 15 órakor kiállítás nyílik meg gyermekrajzokból, ezt követően pedig Király Sándor amatőr rendező, Momić Violetta magyartanárnő és a Kökénd Polgári Egyesület tagjai tartanak foglalkozást. 

A Találkozó eredményhirdetése, a gála és a díjátadó vasárnap lesz 18 órától. Ezzel még nem ér véget a műsor, hiszen vasárnap, április 14-én, 19 órától, a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátékát tekinthetik meg az érdeklődők, Anton Pavlovics Csehov és Kiss Csaba szövege alapján készült De mi lett a nővel? című előadást, Dévai Zoltán rendezésében. 

Nyitókép: VMMSZ, VMMI