2024. április 27., szombat

Budapesten is megtekinthetőek lesznek Banksy alkotásai

Május 3-tól a budapesti Király utcai Komplex Kiállítóteremben is látható lesz a titokzatos street-art művész több mint száz alkotása. 

A The World of Banksy – Az utca a festővásznam (The Street is a Canvas) címet viselő kiállítás Barcelona, Párizs, Milánó, Prága, Brüsszel, Lisszabon és Dubai után érkezik Magyarországra, majd folytatja az útját Velencébe, Nápolyba és New Yorkba – írja a 24.hu.

A kiállítás átfogó betekintést ad a kivételes művész egész eddigi munkásságára. 

A személyazonosságát titkoló brit graffitiművész, politikai aktivista és festő művészete és felforgató epigrammái a fekete humort keverik a graffitivel és a stencilezett technikával. Politikai és társadalmi mondanivalójú művészi kommentárjai a világ különböző városainak utcáit, falait, hídjait díszítik.

Banksy a bristoli underground színtérből nőtte ki magát. Tristan Manco író és grafikus szerint Banksy „1974-ben született, és Bristolban, Angliában nőtt fel, a graffitifestést pedig az 1980-as évek végén kezdte. A titokzatos művész műveit közterületeken, többnyire falakon teszi nyilvánossá, de installációkat is szokott készíteni. Banksy maga nem ad el semmiféle fényképet a műveiről, noha a művészeti aukcióvezetők ismertek arról, hogy a műveit megkísérlik eladni, az eltávolításával kapcsolatos gondokat pedig a legnagyobb összeget ajánlóra hagyják.

A kiállítás megtekintését lehetővé tévő ajándékjegyek az Eventim internetes jegyirodán keresztül 8000, az idősávos belépők pedig hétköznapokon 6000, hétvégén pedig 6500 Ft-ért rendelhetőek, azzal, hogy ezek a jegyek kizárólag az adott napra érvényesek. A kiállítás iránt minden jel alapján óriási az érdeklődés, mivel a hír megjelenése után szinte elérhetetlenné vált az internetes jegyiroda magyarországi honlapja.