2024. április 27., szombat

Minden út Nagykikindára vezet

Jövő pénteken kezdődik a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXVIII. Találkozója

Április 5-e és 14-e között Nagykikinda ad otthont a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXVIII. Találkozójának, a Magyar Nemzeti Tanács országos szintű kiemelt rendezvényének. A találkozót minden évben más-más vajdasági településen rendezik meg, így megmozgatva a kistelepülések közösségét, bevonva azokat a szervezésbe, valamint a közönség soraiba. Nagykikinda negyedszer lesz szervezője e rendezvénynek, amire idén 16 csoport jelentkezett. 

Az esemény részleteiről bővebben Csuvárdity Tamara, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa nyilatkozott lapunknak. 

– A találkozóra olyan társulatok is jelentkeztek – például a csonoplyai Mindenszentek plébánia ifjúsági csoport, vagy a topolyai Fosszilis Mosolycsalók gyermekszínjátszó csoport –, amelyek most vesznek részt először a rendezvényen. Ugyanakkor néhány év kihagyás után ismét jelen lesz a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület színjátszó csoportja és a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat is, és persze olyan csoportok is ellátogatnak Nagykikindára, akik már szinte otthonosan mozognak a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján – mondta Csuvárdity Tamara.
 

Csuvárdity Tamara, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa

Csuvárdity Tamara, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa

Beszélgetőpartnerünk elárulta, hogy idén több kísérőprogramot is szerveznek. 

– Az első napon, azaz április 5-én az Egység Művelődési Egyesület szakosztályai című kiállítást tekintheti meg a közönség, április 13-án pedig a gyermekek kerülnek a fókuszba. 15 órakor egy gyermekrajzokból álló kiállításmegnyitó várja a látogatókat, 15 és 18 óra között viszont a helyiek egy interaktív játékos foglalkozást is tartanak a 7–15 éves gyermekek számára. Idén a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar két okleveles kommunikátor szakon tanuló hallgatója is bekapcsolódott a munkába, hiszen ők már előzőleg elutaztak Nagykikindára, hogy a település lakosaival interjúkat készítsenek a Súgó című szín- és hírlapba, amibe érdekességeket, fontos információkat lehet olvasni már a találkozón, de online, vagyis a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján is megosztjuk majd az írásokat. Érdemes a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszás Facebook-oldalát is követni, ahol számos aktualitást teszünk közzé az esemény kapcsán. Április 14-én kerül sor a díjkiosztó gálára, ezt követően pedig a Zentai Magyar Kamaraszínház társulatának a De mi lett a nővel? című vendégjátékát tekintheti meg a közönség – emelte ki a VMMSZ szakmunkatársa.

A találkozón bemutatott előadásokat szakmai zsűri véleményezi, és több kategóriában díjakat oszt ki. A zsűri tagjai Brestyánszki Boros Rozi, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának dramaturgja, drámaírója, Lőrinc Tímea, az újvidéki Művészeti Akadémia beszédtanára, Pataki-gyűrű díjas színművész és Magyar Zsófia, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színművésze lesznek. 

A rendezvény a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület szervezésében valósul meg.