2024. május 15., szerda
TISZTELGÉS KOSZTOLÁNYI ELŐTT

Megnyílt a digitális könyvtár

– Büszkék vagyunk arra, hogy városunk nagy szülöttje, Kosztolányi Dezső születésének évfordulóján mutathatjuk be a nyilvánosságnak a Szabadkai Városi Könyvtár Digitális Könyvtárát. Ezen a digitális felületen Kosztolányinak számos, a szabadkai újságokban, folyóiratokban közölt írása is megtalálható. Az író kötődött szülővárosához, fontos volt számára az, hogy írásai a szabadkai újságokban is megjelenjenek – emelte ki Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója a rendezvényen, amelyen mások mellett részt vett Hajnal Jenő, az MNT elnöke is. Mint a könyvtárigazgató elmondta, a helytörténeti osztály anyagának digitalizálása hatalmas munka, és ezt nagy odaadással végezte és végzi a továbbiakban is Lalits Anita és Brezovszki Tamara.

A www.digitalna.subiblioteka.rs honlapot Lalits Anita könyvtáros mutatta be. Az érdeklődő a világ bármely pontjáról a honlapon elolvashatja például a Bácsország 1904. október 24-ei számában Kosztolányi A földön című versét, vagy a Napló 1936. november 4-ei számában megtalálhatjuk a Meghalt Kosztolányi Dezső című írást. Mintegy 20 hírlap, folyóirat teljes egészében felkerült a digitális könyvtárba, így például a Napló, a Bácsmegyei Napló, a Bácsország, a Hírlap, a Szabadkai Friss újság vagy a Bélyeghíradó. A honlap négy nyelvű: magyar, szerb, horvát és angol nyelven érhető el a helytörténeti állomány. Még több éves munka áll a szakemberek előtt, hisz sokféle plakát, fotóalbum, kotta, kisnyomtatvány, kézirat is böngészhető lesz majd.

Az eseményen az érdeklődők meghallgathatták Dragan Rokvićnak Kosztolányiról tartott előadását. Az e napon hagyományos koszorúzásra is sor került: a Kosztolányi-mellszoborra, A gimnazista szoborhoz és a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium épületén levő emléktáblára helyezték el a Szabadkai Városi Könyvtár nevében a tisztelet virágait.