2024. május 9., csütörtök

Először Vajdaságban az Éger

A szabadkai Eurocinema moziban jövő vasárnap vetítik Nagy Borús Levente első játékfilmjét, amelyben Kovács Tamás is játszik

Február 11-én, azaz jövő vasárnap 17 órakor a vajdasági közönség is megtekintheti a bajsai származású író-rendező, Nagy Borús Levente Éger című magyar bűnügyi nagyjátékfilmjét a szabadkai Eurocinema moziban. Az alkotásban a szabadkai születésű színművész, Kovács Tamás is játszik.

A közel kétórás film nagyban épít az erős karakterekre, ezért az alkotók fontosnak tartották, hogy egytől-egyig a magyar színjátszás kiemelkedő művészei formálják meg őket. A filmben szereplő Kálid Artúr, Kovács Tamás, Nagy Zsolt, Péterfy Bori, Schmied Zoltán, Szilágyi Csenge és Zsótér Sándor közül többekre direktben íródott a forgatókönyv, amely két férfi különös kapcsolatát mutatja be.

Az adósságot végül mindig meg kell fizetni… Károly és Zsolt egyszerre legjobb barátok, vetélytársak és esküdt ellenségek – tehát egymás életének szerves részei, mióta az eszüket tudják. Az egyetem végeztével azonban elszakadnak egymástól. Hosszú évtizedek után útjaik akkor keresztezik ismét egymást, mikor a munkanélküli, reményvesztett Zsolt megjelenik az éppen életközépi válságon keresztülmenő Károly ajtajában. A két férfi találkozása olyan eseményláncolatot indít el, amely nemcsak kettejük, hanem minden szerettük életét végérvényesen tönkreteheti. A féltékenység, irigység és bosszú elkerülhetetlenné teszi a vérontást, a történet folyásában pedig egyaránt központi szerepet játszik egy titokzatos felvétel, a véletlenek összjátéka és a sors keze – olvasható a film leírásában.

Az alkotás egyfajta folytatása a rendező-forgatókönyvíró 2021-es Tantrum című, 48 perces, egyetlen snittből álló monológ-filmjének, amelyben Károly (Nagy Zsolt) egy bárpultnál meséli el élete történetét, legnagyobb barátságát, szerelmét, és egész életét átszövő konfliktusait. Nagy Borús Levente ezt a történetet fűzte tovább, ezt boncolgatja a Kálid Artúrral történő szerepcserével a közel két hét alatt a magyar fővárosban és közelében 2022 november végétől december végéig forgatott bűnügyi film.

Nagy Borús Levente első nagyjátékfilmjével tehát erős forgatókönyvvel, kiváló színészi játékkal és kreatív megoldásokkal operáló, lebilincselő mozit volt képes stábjával együtt a vászonra vinni.

Kovács Tamás – pillanatkép a filmből

Kovács Tamás – pillanatkép a filmből

– Az alkotásra soha nem úgy tekintettem, mint egy bűnügyi filmre, hanem mint egy drámára, amiben vannak bűnügyi elemek, vagy dühös emberek. Mindannyian cselekszünk dühből, de lehet, hogy eljön egy pont, amikor jobban megéri elengedni a haragot, megbocsájtani, vagy továbblépni. Ennek a témáját próbálja az Éger behatóbban körbejárni. Emellett generációs különbségekről is szól, a traumáról, amit rávetítünk a következő generációkra, valamint arról, hogy milyen pusztító hatásai vannak annak, hogyha nem tudjuk elengedni a haragunkat. A film végére azonban próbáltam belecsempészni valami pozitívat is – emelte ki a rendező, hozzátéve: – A jelenetek forgatásának egyik fő helyszíne egy téli, hideg éjszakai erdő volt. Embert próbáló órák állnak a hátunk mögött, ennek ellenére mindenki közös erővel dolgozott a projekten. Mindannyiunkat hajtotta a filmkészítés vágya, és hogy a hihetetlen kompromisszumok között is magas színvonalat hozzunk létre – mesélte az író-rendező, Nagy Borús Levente.

Az egyik kulcs-mellékszerepet alakító Kovács Tamás a film egyetlen, ténylegesen egysnittes monológját adja elő, sodró vonzerővel.

– Nagyon izgalmas volt ezt a filmet forgatni. Egy krimiről, egy meglehetősen rendhagyó filmről van szó, amelynek a három nagy monológjából az egyiket én mondom. Ennek különlegessége az volt, hogy 16–17 percen át vágás nélkül kellett elmondanom a szöveget, ami hatalmas koncentrációt igényelt. A forgatás ideje alatt az erdőben rendkívül hideg volt. Emlékszem, hogy úgy beöltöztem, mint egy hegymászó, de az arcomat nem takarhatta sál, sőt még a fejemen se lehetett sapka, ezért egy idő után már nem igazán tudtam beszélni. Teljesen lefagyott a szám. Az operatőr is didergett, reszketett a keze. Hatalmas kihívás volt, óriási koncentrációt igényelt. Alapvetően ilyen hosszú monológot mondani is nagy kihívás még a színházban is. Ilyet még sosem csináltam – mondta Kovács Tamás, majd hozzáfűzte: aki szereti a fordulatokkal teli eseményeket, a krimiket, azoknak mindenképp ajánlja a filmet.

Az Éger közvetlen állami támogatás nélkül, a Vertigo Média gyártásában készült. Az alkotás zenéjét Víg Mihály szerezte. Producerei Kárpáti György és Berta Balázs voltak.

A jövő vasárnapi vetítés után a résztvevőknek lehetőségük lesz találkozni és beszélgetni Kovács Tamással és Nagy Borús Leventével is.

Nyitókép: Nagy Borús Levente rendező forgatás közben, fotó: Varga Sándor