2024. május 9., csütörtök

Tisztelgés a legnépszerűbb sorozatok előtt

Minden a papírforma szerint alakult az Emmy-gálán

Az elmúlt évtizedek legnépszerűbb sorozatai előtti tisztelgés jegyében múlt el az idei, sorrendben 75. Emmy-díjkiosztó ünnepség. A televíziós műsorok Oscar-díjátadójának is emlegetett rendezvény díszletei olyan népszerű, illetve kultikus televíziós sorozatokat idéztek fel, mint példának okán nálunk és Magyarországon is óriási nézettséggel sugárzott Maffiózók (Sopranos), a bemutatójának 25. évfordulóját ünneplő Cheers, vagy pedig a jelenleg is futó és ez idáig 421 epizódot megért Grace Klinika (Grey's Anatomy), aminek egyébként ez év március 14-én rajtol el a 20. évadja. Kevesen tudják, hogy az Emmy-díjat kiosztó Amerikai Tévéakadémia élő gálarendezvényét megelőző hétvégén az úgynevezett technikai, illetve az animációs és dokumentumfilmeknek járó Emmy-díjakat kiosztották, emellett pedig a filmszínészek és a forgatókönyvírók sztrájkja miatt a díjátadó protokollja is jócskán felborult, ugyanis az idei, jubileumi díjkiosztón nem a legjobb tavalyi alkotásokat díjazták, hanem a 2022. június és 2023. május közt bemutatott sorozatokat és tévés műsorokat vették számba. E mellett úgyszintén a hollywoodi sztrájk miatt nem a tervezett időpontban, 2023.szeptember 18-án, hanem Los Angeles-i idő szerint 2024. január 15-én este, vagyis közép-európai idő szerint 16-án, a hajnali órákban került sor a gálarendezvényre. Szerencsére mindazok, akik az AMC kábelcsatornán megtekinthették a díjkiosztót, az Oscar-, illetve az Aranyglóbusz-díjátadókra utóbbi években jellemző méla unalom helyett egy folyamatosan pergős, poénokkal teli rendezvényt nézhettek végig. A gálarendezvény szervezői részéről az is zseniális megoldásnak bizonyult, hogy a köszönőbeszédek lekeverését most nem zenére, hanem a házigazda, Anthony Anderson édesanyjára bízták: így amennyiben valamelyik nyertes túl sokáig beszélt a színpadon, akkor a közönség soraiban ülő Anderson mama azonnal felállt a székéből, hogy gyorsan lekergesse a hálálkodó színészeket vagy alkotókat. Anderson mamának egyébként egyedül a legjobb vegyes/szkeccs sorozatért díjazott John Oliver, brit származású műsorvezetőt kellett móresre tanítania, aki köszönőbeszédében a kedvenc focicsapatának, a Liverpool játékosainak a neveit is elkezdte sorolni. Az HBO által készített műsor egyébként hazánkban és Magyarországon is rendkívül népszerű azon nézők körében, akik szeretik a a politikai történések, az amerikai illetve a globális társadalom szatirikus hangnemű elemzését.

A díjeső pedig, legalábbis az élőben is közvetített gálán, a papírforma szerint alakult. Az átadón két sorozat, az Utódlás és A mackó aratta le a babérokat. Mindkét sorozat hat díjat zsebelt be. A Utódlás (Succession) elvitte a legjobb drámasorozatért, a legjobb írói és rendezői, valamint a legjobb színész és színésznő díjakat is. Utóbbi kettőt a sorozat főszereplői, Kieran Culkin és Sarah Snook kapták. A sorozat a Roy família történetén keresztül a hatalom, a politika, a pénz és a család témáját járja körül. A középpontban a világ egyik legnagyobb médiavállalatával rendelkező család utódlási kérdése áll, vajon a négy gyermeke közül melyikre hagyja birodalmát az öregedő Logan Roy. A széria kreátora az angol származású forgatókönyvíró-producer Jesse Armstrong, aki az HBO hagyományainak megfelelően vizsgálja a családi lojalitást, az üzletelést, és azt, milyen veszélyeket rejt magában a hatalom. A legjobb vígjáték sorozatnak járó díjat is elnyerő A mackó (The Bear) a legjobb vígjátéksorozat színész (Jeremy Allen White), a legjobb vígjátéksorozat férfi mellékszereplő (Ebon Moss-Bachrach), és a legjobb vígjátéksorozat női mellékszereplő (Ayo Edebiri) és legjobb forgatókönyvek mezőnyében is diadalmaskodott. Az FX sorozatának főhőse Carmy, egy fiatal Michelin-csillagos séf, hátrahagyva az elit éttermek világát és addigi életét, Chicagóba érkezik, hogy az öngyilkos fivére után megörökölt, lepukkant étterem élére álljon. Miközben az étterem és önmaga átalakításán dolgozik, egy kemény csapattal kell megbirkóznia, akik végül a második családjává válnak. Az egyedi hangulatú és látványvilágú szatíra elénk tárja azt a világot, amelyről az étteremben az általunk megrendelt ételre várva sejtésünk sincs.

A minisorozatok mezőnyében a Balhé (Beef) című széria aratta le a babérokat és gyűjtött be 5 díjat.

A Netflix sorozatának a főhősei egy sikertelen kivitelező és egy elégedetlen vállalkozó, akik között egy országúti incidens akkora viszályt szít, amely a legsötétebb oldalukat hozza ki belőlük.

A „technikai díjak” kiosztóján az HBO sorozata, a Last of Us zsebelte be a legtöbb díjat. A népszerű posztapokaliptikus videojáték alapján készült sorozat nyolc díjat kapott. Többek közt vizuális effektusokért, vágásért, főcímért és a két vendégszereplői kategóriát is elhappolta az Utódlás színészei elől. Barack Obama egykori amerikai elnök 2022 után az idén is elnyerte a legjobb narrációért járó díjat, az idehaza és Magyarországon is népszerű Simpson család (The Simpsons) pedig 12. alkalommal is megszerezte a legjobb animációnak járó díjat.


 

Anthony Anderson az idei Emmy-díjkiosztó házigazdája Ayo Edebirivel, a legjobb vígjáték női főszereplőjével, fotó: Emmys.com

Anthony Anderson az idei Emmy-díjkiosztó házigazdája Ayo Edebirivel, a legjobb vígjáték női főszereplőjével, fotó: Emmys.com

Az Emmy-díj főkategória nyertesei

Legjobb dráma: Succession

Legjobb komédia: The Bear

Legjobb minisorozat: Beef

Legjobb férfi főszereplő (dráma): Kieran Culkin (Succession)

Legjobb női főszereplő (dráma): Sarah Snook (Succession)

Legjobb férfi főszereplő (komédia): Jeremy Allen White (The Bear)

Legjobb női főszereplő (komédia): Quinta Brunson (Abbott Elementary)

Legjobb férfi főszereplő (minisorozat): Steven Yeun (Beef)

Legjobb női főszereplő (minisorozat): Ali Wong (Beef)

Legjobb férfi mellékszereplő (dráma): Matthew Macfadyen, Succession

Legjobb női mellékszereplő (dráma): Jennifer Coolidge (The White Lotus)

Legjobb férfi mellékszereplő (komédia): Ebon Moss-Bachrach (The Bear)

Legjobb női mellékszereplő (komédia): Ayo Edebiri (The Bear)

Legjobb férfi mellékszereplő (minisorozat): Paul Walter Hauser (Black Bird)

Legjobb női mellékszereplő (minisorozat): Niecy Nash-Betts (Monster: ​​The Jeffrey Dahmer Story)

Legjobb reality-verseny: RuPaul’s Drag Race

Legjobb talkshow-szerűség: The Daily Show with Trevor Noah

Legjobb vegyes/szkeccs sorozat: Last Week Tonight with John Oliver

Nyitókép: Jeremy Allen White és Ebon Moss Barchrach, A mackó férfi fő- és mellékszereplője, fotó: Emmys.com