2024. május 13., hétfő

Továbbadni a történetet

Képeskönyvet jelentetett meg a Szabadkai Kortárs Galéria a Raichl-palotáról

Ha a palota mesélni tudna címmel a Szabadkai Kortárs Galéria gyermekeknek és felnőtteknek szóló képeskönyvet jelentetett meg, amelyet két nyelven készítettek el, azaz szerbül és magyarul is kapható. Csütörtök este a kötet szerb nyelvű bemutatóját tartották meg, a magyar nyelvű január 22-én, a magyar kultúra napján lesz. A rendezvényt a Raichl-palota fennállásának 119. évfordulója alkalmából szervezték meg, de tulajdonképpen már egy bevezetőnek számít a 120. évi jubileumi évbe.

A Raichl-palota nem csupán egy tetszetős épület, egy szecessziós építészeti műremek, hanem a története is különleges, és habár ez a történet sokak számára ismert, a palota mégis számos titkot rejt.

Ahogyan azt Szalma Viktóriától, a Szabadkai Kortárs Galéria igazgatójától, a kötet tördelő szerkesztőjétől megtudhattuk, maga a kiadvány is különleges, hiszen egyszerre szólítja meg a gyermek és a felnőtt olvasót:

– A könyvben Raichl Ferenc két kislánya játssza a főszerepet, pontosabban a nagyobbik kislány, Ilma meséli el a történeteiket, az élményeiket, mivel ez egy családi ház volt, ők pedig négy évig laktak itt. A könyvből emellett sok adatot és információt is megtudhatunk a Raichl-palotáról – hallottuk Szalma Viktóriától.

Az est moderátora Jasmina Jovančić Vidaković kurátor, a kiadvány szerkesztője volt, aki a könyv kiadásának részleteiről is szólt:

– Az ötlet Nela Tonković kurátortól ered, aki a művelődési minisztérium egyik pályázatára lett figyelmes, amely lényegében a kulturális hagyatékok megőrzésére, a kutatásukra, a róluk való tudnivalók ismertetésére, továbbadására vonatkozott. Mivel az értékeink közt fontosnak tartjuk a Raichl-palotát, hogy a történetét a gyermekek és felnőttek is megismerjék, így jött az ötlet, hogy egy képeskönyvre pályázzunk. Miután a pályázatot megnyertük, elkezdtünk azon gondolkodni, hogy ki legyen az író. A választásunk Takarics Róbertre esett, aki nagyon ismert a gyermekirodalom terén és jól ért a gyermekek nyelvén. A kötet illusztrátora Larisa Ivanković, a kiadványhoz pedig az ajánlást Neda Džamić, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet művészettörténésze adta – mondta Jasmina Jovančić Vidaković, aki arra is kitért, hogy a kötet készítésében tulajdonképpen a galéria egész kurátorcsapata részt vett, ők írták az ismertetőszövegeket.

Takarics Róbert egyebek közt arról beszélt, hogy számára a legkönnyebb és a világ legtermészetesebb dolga gyerekeknek írni, de ez mégsem volt egy szokványos feladat a számára:

– Először nem is tudtam, hogyan fogjak hozzá. Hallottam Raichl történetéről, családi életéről, és ezen gondolkodva jutott eszembe, hogy Ilma szemszögéből írom meg ezt a könyvet. Számomra ez az épület olyan, mint egy babaház, amely most mindannyiunké – hallottuk Takarics Róberttől.

 

Nyitókép: Takarics Róbert fel is olvasott a könyvből, fotó: Lukács Melinda