2024. május 9., csütörtök

A könyvtárnak ma is van varázsa

Ünnepi műsort tartottak az óbecsei Népkönyvtár fennállásának 125. évfordulója alkalmából

Százhuszonöt éve, 1898. december 19-én Bács-Bodrog vármegye törvényhatósága szabályzatban döntött a községi népkönyvtár felállításáról Óbecsén – ebből az alkalomból az intézmény dísztermében pénteken este megünnepelték az óbecsei Népkönyvtár napját.

A megjelenteket Lovas Đijanta igazgatónő, Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke és dr. Vuk Radojević, Óbecse község polgármestere üdvözölte. Az igazgatónő köszöntőbeszédében kiemelte, hogy az óbecsei Népkönyvtár az év folyamán számos kulturális programot szervezett az olvasók számára: az író-olvasó találkozók mellett többek között irodalmi és zenés esteket, szavaló- és mesemondó versenyeket, kreatív műhelymunkákat is tartottak.

– Egy újabb sikeres év áll mögöttünk. A könyvtárat igyekszünk olyan hellyé változtatni, ahova nem csak azért érdemes betérni, hogy könyvet kölcsönözzünk ki. Intézményünket lassan kulturális és információs központtá alakítjuk át, ahol olvasóink hozzá tudnak férni az információkhoz, a tudományos ismeretekhez, az ötletekhez, ahhoz, hogy meg tudják valósítani az önképzést, az önálló szellemi munkát. A könyvtár a város kulturális központja, ahol különféle korosztályok gyűlnek időnként össze annak érdekében, hogy részt vegyenek a különböző rendezvényeinken. Az egész év folyamán olyan programokkal állunk az érdeklődők rendelkezésére, amelyek között mindenki talál kedvére valót, kortól és nemtől függetlenül – fogalmazott Lovas Đijanta, aki hozzátette, hogy az év folyamán a könyvállományt is gyarapították a lehetőségekhez mérten, valamint, hogy az intézmény munkatársai több továbbképzésen is részt vettek a hatékonyabb munka érdekében.

Kiss Igor is szólt az egybegyűltekhez, fotó: Kancsár Izabella

Kiss Igor is szólt az egybegyűltekhez, fotó: Kancsár Izabella

Kiss Igor gratulációját fejezte ki az óbecsei Népkönyvtárnak.

– 125 év az nem kevés, öt generáció. Nagyon örülök annak, hogy látok itt nagyon fiatalokat is. Ide betérni jó dolog. Néha tévhitben élünk, azt gondoljuk, hogy ez nekünk jár, közben 125 évvel ezelőtt nem volt így, hiszen tudjuk, milyen „szedett-vedett” dolgokkal alakult meg a Népkönyvtár, és aztán ennyi év alatt folyamatosan meg kellett és meg kell küzdenie a létjogosultságáért. Országhatárok „vándoroltak”, világháborúk és társadalmi kihívások is voltak. A 21. századi, nagy társadalmi kihívás az pont az, hogy itt van nekünk a számítógép, és azt hihetjük, hogy a könyvnek talán már nincs is varázsa, illetve a könyvtárnak már nincs is szerepe a modern társadalomban. Az én meggyőződésem szerint ez nem így van, és nagyon örülök annak, hogy az intézmény igazgatónője és a munkatársai is pont így gondolják, és a könyvtár most is a kultúra bástyája – emelte ki az óbecsei községi képviselő-testület elnöke. A polgármester is gratulált az ünneplő közösségnek, és további sikeres munkát kívánt az intézménynek.

Az ünnepséget alkalmi műsor tette színesebbé. A rendezvényen kiosztották a díszokleveleket azoknak az intézményeknek, olvasóknak és pedagógusoknak, akik az év folyamán a legaktívabb látogatói voltak a könyvtárnak, illetve sikeresen együttműködtek a létesítménnyel.

Az óbecsei Népkönyvtár könyvállománya több mint 100 ezer, szerb, magyar, angol, német és francia nyelvű irodalmi alkotásból, publikációból áll. Az óbecsei, központi épület mellett Péterrévén, Bácsföldváron és Radičevićen is van fiókkönyvtára.

Nyitókép: Lovas Đijanta igazgatónő köszöntötte a vendégeket, fotó: Kancsár Izabella