2024. május 9., csütörtök

A mosoly gyógyító és olykor varázslat

Milan Belegišanin, újvidéki író-rendező kapta az idei Szirmai-díjat

Negyvennyolcadik alkalommal adták át december 9-én este a Szirmai Károly Irodalmi Díjat Verbászon a városi múzeum Pechán József-termében. Az elismerést idén Milan Belegišanin, újvidéki író-rendező az Osmeh i ostala čuda (Mosoly és egyéb csodák) című novelláskötet szerzőjének ítélte oda a Miroslav AleksićBordás GyőzőZoran Đerić (elnök), Ivan Negrišorac és Franja Petrinović összetételű zsűri. A kötet idén az Akademska knjiga kiadó gondozásában jelent meg.

A könyv a mágikus realizmuson keresztül mély emberi élményeket és érzelmeket közvetít. Olyan történeteket tartalmaz, amelyek megteremtik az egyensúlyt a valóság és a fantázia között, és azoknak szól, akik szeretik az élet érzelmi aspektusait feltáró történeteket.

Milan Belegišanin elmondta, olyan viharos időket élünk amikor a művészet egyszerűen lekerül a napirendről, az embernek pedig nagy bátorságra van szüksége ahhoz, hogy mosolyogjon:

− A mosoly számomra azt jelenti, hogy kissé kreatív-ironikus hozzáállást kell tanúsítani a valósághoz. Azt jelenti, hogy szeretni kell a mesét, a varázslatot. Megpróbáltam tehát a mosoly karakterét, a gyógyító és olykor varázslatos mosolyt beleilleszteni a gyűjteménybe – fogalmazott Belegišanin.

− A kötetben az író nagyon érdekes szerémségi világot tár elénk, a fókuszban a rurális térség áll, ahol a falusi kávéháztól a magánéletig sok érdekes dolog történik és ezeket nagyon élethűen írja meg. Élvezettel olvastuk novelláit – mondta Bordás Győző, zsűritag.

Egyúttal emlékeztetett arra, hogy tavaly volt 50 éve, hogy elhunyt Szirmai Károly, és hogy minden év október 6-án, halálának évfordulóján megkoszorúzzák az író sírját. Kifejtette, az elmúlt években sok minden történt a Szirmai-kultusz továbbéltetésének jegyében, így két monográfia is született, a verbászi és a temerini művelődési egyesületek felvették az író nevét, begyűjtötte az 1910 és 1944 között írt novelláit és verseit, születésének 100. évfordulója alkalmából  tanácskozást rendeztek stb.

A Temerin és Verbász község által 1975-ben alapított díjat felváltva kapja évente magyar, illetve szerb nyelven megjelenő novelláskötet szerzője.

Nyitókép: A díjátadóra a verbászi városi múzeum Pechán-termében került sor, fotó: Paraczky László