2024. május 9., csütörtök

A gyerekek a legkritikusabbak

A János vitéz – avagy nincs itt kukoricázás című előadás a törökbecsei diákokat is elvarázsolta

A Mozdulj! Petőfi! elnevezésű rendezvénysorozat keretén belül az óbecsei Perem Magyar Színházi Egyesület János vitéz – avagy nincs itt kukoricázás című előadását nézhették meg a törökbecsei diákok a minap a törökbecsei Népkönyvtárban. Az előadás rendezője és főszereplője Rókus Zoltán színművész, a Perem Magyar Színházi Egyesület elnöke, zenei közreműködő Cseszák Zsombor, Junior Prima díjas népzenész, további szereplők pedig Szedlár Mónika és Krémer Martina.

– Pályafutásom során nem először dolgoztam gyermekelőadáson. A gyerekek nagyon hálásak tudnak lenni, ugyanakkor persze ők a legkritikusabbak is. Már egy ideje érlelődött bennem a gondolat, hogy milyen jó lenne a legkisebbeknek is valamiféle interaktív játékot, színházi produkciót létrehozni, amelyben ők maguk is részt vehetnek. Eleinte főleg mesékben gondolkodtam, de aztán a Petőfi-emlékév beköszöntével újra elolvastam a János vitézt, és rögtön éreztem, hogy ezzel a művel nekem van feladatom. Ez az elbeszélő költemény ugyanis tele van érdekes karakterekkel és gazdag, kalandos utazásokkal, tudtam tehát, hogy fantasztikus szórakozási lehetőséget alkothatunk belőle a kicsik számára. A gyerekelőadás mint olyan, a látványvilágra támaszkodik, mi is erre támaszkodtunk, a díszlet és a sok kellék elvarázsolják a legfiatalabb nézőket – fogalmazott az előadás rendezője és főszereplője, aki hozzátette, hogy a János vitéz nehéz nyelvezetű szövege még az ötödik osztályosoknak sem könnyen olvasható és értelmezhető, és ez volt a legnagyobb kihívás a darab szövegének megalkotása során is.

A gyerekelőadás a látványvilágra támaszkodik, fotó: Kancsár Izabella

A gyerekelőadás a látványvilágra támaszkodik, fotó: Kancsár Izabella

Drapos Ildikó, a törökbecsei Népkönyvtár munkatársa elmondta, hogy az intézmény ez alkalommal a helyi Miloje Čiplić Általános Iskola alsósait és ötödikeseit látta vendégül.

– A Miloje Čiplić Általános Iskola közreműködésével ismét egy magyar gyermekelőadással kedveskedhetünk a legkisebbeknek. Ez egy olyan interaktív előadás, amely játékos kedvességgel mutatja be Petőfi Sándor legismertebb elbeszélő költeményét, és amelynek köszönhetően a nézők jobban megismerhetik Kukorica Jancsit. Az interaktív előadások azért nagyon jók, mert a gyerekeket is bevonják, és így ők maguk is résztvevői lesznek a színdarabnak. Ez pedig egy nagy kaland a számukra, emellett fejleszti a gyermekek szókincsét, a fogalmi gondolkodásukat, kitartásra neveli és empátiára tanítja őket. Nagyon örülök, hogy az elmúlt egy hónapban ez már a harmadik magyar nyelvű rendezvény a törökbecsei Népkönyvtárban, és itt még nincs vége. Szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy elmondjam, december 4-én 19 órakor egy újabb magyar nyelvű színházi előadást láthatnak az érdeklődők, amit már nagyon régóta terveztünk. A Szabadságharc színpadi játék érkezik hozzánk, amelyet Kálló Béla, Jászai Mari-díjas színművész és Tóth Péter Lóránt versvándor adnak elő. A két művész Arany János és Petőfi Sándor, a két költőóriás történetét, barátságát és életét mutatja be – mondta Drapos Ildikó.

A János vitéz – avagy nincs itt kukoricázás című előadás a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával valósult meg.

Nyitókép: A törökbecsei diákok nagyon élvezték az előadást, fotó: Kancsár Izabella