2024. május 8., szerda

Könyvközeli élmények

Az olvasás népszerűsítése céljából olvasónaplót vezetnek a szenttamási diákok

Az olvasás népszerűsítése céljából a Szenttamási Népkönyvtár több éves kihagyás után 2021 óta ismét olvasónapló vezetésére buzdítja a diákokat. Az akcióhoz minden évben azok az általános iskolások csatlakozhatnak, akik rendelkeznek könyvtári tagsággal. Az idén legtöbb könyvet elolvasott diákok kedden a könyvtárban külön jutalomban részesültek. A részletekről szólva Pintér Andrea, a könyvtár igazgatója elmondta, a gyerekeknek a nyári szünidő alatt legalább hét könyvet kellett elolvasni, és ezt külön füzetben, az ún. olvasónaplóban vezették, amit  a könyvtárban minden elolvasott kötet után hitelesítettek.

− Az elsősöknek valamit rajzolni kellett az elolvasott könyvből, a második osztályosoknak egy idézetet kellett átmásolni, a harmadik osztályosoktól a nyolcadikosokig pedig el kell mesélni, vagyis leírni a történetet. Sokan vannak olyanok, akik jóval több könyvet olvasnak el és írnak le, és ez az, ami pozitív az egészben. Külön örömmel tölt el bennünket, hogy az akciót követően sokan egész évben visszajárnak a könyvtárba, tehát rendszeresen olvasnak. Az olvasónaplót Turián és Nádalján is megszerveztük. Idén mintegy 50 diák kapcsolódott be az akcióba, vagyis vezette a naplót, a legügyesebbeknek ajándékkönyveket adományoztunk. E mellett igyekszünk valamilyen író-olvasó találkozót is szervezni a számukra. Tavaly Goran Novakov törökkanizsai író volt velünk, az idén pedig szerb nyelven Bojana Stupar, újvidéki írónő tart irodalmi estet, magyar nyelven pedig Csík Mónika, szabadkai írónőt láttuk vendégül.

Csík Mónika író, költő, lapunk munkatársa elmondta, első alkalommal járt a szenttamási könyvtárban, ahol találkozott az alsós diákokkal. Azt is megtudakoltuk tőle, hogy mennyire nehéz a mai világban közelebb hozni a könyvet a gyerekekhez, amikor azok az okostelefon és egy halom elektronikai kütyü mellett nőnek fel.

− Egyre nehezebb. 15 éve járom a vajdasági iskolákat, találkozom különböző korú gyerekekkel, és az a tapasztalatom, hogy mindinkább belevesznek a digitális világba, és a könyvek egyre távolabb kerülnek tőlük. Minden egyes alkalom kihívást jelent az író számára, amikor gyerekekkel találkozik, hiszen meg kell találni azokat a módszereket, amikkel esetleg fel tudja kelteni a gyerekek érdeklődését az irodalom iránt. Az olvasás nem kötelezően könyvből történik, vagyis olvashatnak a gyerekek internetről is, azonban mégiscsak fontos, hogy megismerjék az élményt, hogy milyen lapozni egy könyvet, előre-hátra „kalandozni” a történetben, és kézzel foghatóan is „birtokolni” a mesét vagy verset, amit éppen olvasnak. Emiatt fontos (lenne), hogy a gyerekek minél korábban, tehát már egészen kicsi koruktól kezdve könyvközelben legyenek. Tartsanak a szülők odahaza is könyveket, olvassanak ők maguk is, és próbáljanak meg a gyerek korának és érdeklődésének megfelelő könyveket válogatni. Kezdetben fontos felolvasni nekik, de később is legyenek közös „könyves” programok, közös élmények, így  fiatal korukban  kialakulhat az igényük az olvasásra. Amennyiben a gyerekeknél ez mielőbb megtörténik, jó eséllyel lesz belőlük olvasó felnőtt – fogalmazott Csík Mónika.

 

Nyitókép: Csík Mónika és Pintér Andrea az idei olvasási verseny díjazottjaival, fotó: Paraczky László