2024. május 14., kedd

Hogyan kezeljük a konfliktust?

Panelbeszélgetést szerveztek tegnap a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

Hogyan kezeld konfliktusaid és kommunikálj eredményesen másokkal? címmel tartottak tegnap panelbeszélgetést a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A meghívott vendégek Vaskor Gréta mesterterapeuta, Kreil Melinda coach, mesterterapeuta és Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember, mesterterapeuta voltak, akikkel Bíró Tímea költő, újságíró beszélgetett. A program az MTTK és a Szerbiai Kolping Társaság szervezésében valósult meg. A társaság egyik legfontosabb célja, hogy megerősítse, javítsa a nők és a fiatalok társadalmi és munkaerőpiaci helyzetét, ezért ennek érdekében a tanítóképző karral együttműködve különböző programokat, előadásokat és workshopokat szerveznek. Sárcsevity Hajdú Bea, a Szerbiai Kolping Társaság projektkoordinátora elmondta, kiemelkedő jelentőségű számukra, hogy olyan tudást adjanak át a hallgatóknak, amiket esetleg nem kapnak meg az oktatási rendszeren belül.

– Gondolok itt a kommunikációra, konfliktuskezelésre, érzelmi intelligenciára, arra, hogy hogyan működjünk csapatban. Ezek olyan készségek, kompetenciák, amikre az oktatási rendszeren belül nem mindig tudunk építeni – hallottuk Sárcsevity Hajdú Beától, aki hozzátette, hogy minden panelbeszélgetésre épülegy hosszabb workshop is, amelyen a hallgatók intenzívebben tudnak dolgozni a saját kompetenciájuk fejlesztésén. Elmondta, hogy a továbbiakban is folyamatosan dolgoznak ki újabb programokat, amelyek egyébként nyitottak, így bárki részt vehet rajtuk.

A panelbeszélgetésen azzal foglalkoztak a szakemberek, hogy hogyan tanuljuk meg kezelni konfliktusainkat és hogyan erősíthetjük meg kommunikációs készségeinket a mese erejével. Kitértek arra, hogy mi is az a konfliktus, és ezeket a mesében megjelenő ütközéseket példákkal szemléltették. Olyan kérdésekre keresték a választ, hogy mi áll a konfliktus mögött, miért félünk a konfrontációtól, valamint szót ejtettek a konfliktuskerülésről is, továbbá beszéltek arról, hogyan segít a mese a konfliktus kezelésében és megoldásában.

Nyitókép: Érdekes témákat feszegettek a szakemberek az MTTK-n, fotó: Dér Dianna