2024. május 19., vasárnap

János vitéz és a Sárga tengeralattjáró

Generációkat hozott össze a szabadkai VM4K csütörtök esti filmklubja

Jankovics Marcell János vitéz című jól ismert és igencsak közkedvelt magyar rajzfilmjét tekinthették meg az érdeklődők, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök esti filmklubjában. Az alkotás Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján, születésének 150. évfordulójára készült 1973-ban, és nem mellékesen ez az első egész estés magyar rajzfilm. A VM4K-ban a közönség a bicentenárium alkalmából, a vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként láthatta. A vetítés generációkat hozott össze, hiszen gyerekek, tanulók és idősebbek is eljöttek. Régebben már többen látták is, de jó volt újra megnézni.

Különleges látványvilága a szecesszió, a pop-art és a magyar népi díszítőművészet sajátos ötvözetében rejlik. A rajzfilm színpalettája is rendkívül gazdag, hatszáz színből állították össze. Digitálisan 2019-ben újították fel és ekkor ismét vetítették a mozikban. A János vitéz zenéje is meghatározó, a zeneszerző Gyulai Gaál János volt, a dalszövegeket Romhányi József írta, hallható benne a Bergendy együttes, több dalt pedig Delhusa Gjon énekel. János vitéz Cserhalmi György hangján szólal meg, Iluska hangját pedig Nagy Anikó adja.

Számos érdekesség kapcsolódik a rajzfilmhez, például az, hogy a grafikai megformálást sokban inspirálta az 1968-os Sárga tengeralattjáró, azaz a Yellow Submarine című brit rajzfilm, amelynek főhősei a The Beatles tagjai, és amely minden idők egyik legjobb albumának tartott Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Bors őrmester Magányos Szívek Klubjának zenekara) című lemezük dalaira épült. Ily módon a János vitézben a beatkorszak nyomai is fellelhetők.

A János vitéz rajzfilm egyáltalán nem volt ismeretlen a nagyvilágban, sőt, ahogyan azt az NFI oldalán is olvashatjuk, a film amerikai forgalmazási jogát még a megjelenése évében megvásárolta a Hanna-Barbera stúdió. Moziforgalmazásba sajnos sosem került, de feltűnt televíziós videoklip-összeállításokban. A country-rockot játszó Poco zenekar Crazy Love című dalához készített videoklipjében a János vitézből láthatók jelenetek, akárcsak Stevie Wonder Whereabouts zeneszámának videójában is. János vitézre angol nyelvterületen is rábukkanhatunk, leginkább Johnny Corncubként vagy Johnny Cornként, esetleg John the Heroként.

A világhálón böngészve pedig sok más érdekességre is ráfuthatunk. Petőfi Sándor a János vitézt 1844-ben írta meg és a következő évben adták ki. Daljátékként először Kacsóh Pongrác írta meg, a bemutató 1904-ben volt. Beöthy László, a frissen létrejött Királyi Színház igazgatója, a kor nagy primadonnájára, Fedák Sárira bízta volna a francia királykisasszony szerepét, de a művésznőt a címszerep érdekelte, és neki akkoriban senki sem mondott nemet. Így Fedák Sári lett a daljáték első Kukorica Jancsija. A János vitézről film is készült 1939-ben, de az javarészt sajnos nem maradt fenn. Ott János vitézt Palló Imre, Iluskát pedig Dajka Margit alakította.

 

Nyitókép: Fiatalok és idősek is érdeklődve nézték a János vitézt, fotó: Lukács Melinda