2024. május 19., vasárnap

Bronzérmes a szabadkai női kar

A szabadkai Pro Musica Kamarakórus harmadik díjas lett egy görögországi kórusversenyen

Még csak négy éve született meg a szabadkai Pro Musica Kamarakórus, és máris egy olyan rangos megmérettetésen mutatkozott be, ahol sokak szívébe zárta magát.

Az észak-görögországi Paraliában, az ismert és népszerű üdülőfaluban e hónap 18-ától 23-áig rendezték meg a XI. International Choir Festival ,,Music and sea” elnevezésű rangos versenyt, amelyen számos országból 17 kórus vett részt. A jelenleg huszonhét tagot számláló Pro Musica Kamarakórus női együttese is mert nagyot álmodni, és nem is tette rosszul, hiszen a hosszan tartó munka és megannyi áldozat meghozta a gyümölcsét. A dobogó harmadik foka illette meg őket. A női kar tagjait a zene és a barátság köti össze. Ennek a harmóniának lehetett szem- és fültanúja az, aki láthatta őket a megmérettetésen.

Csikós Krisztina, a Pro Musica Kamarakórus női együttesének művészeti vezetője és karnagya mesélt lapunknak az élményekről, tapasztalatokról és a verseny kimeneteléről.

– Ez a rendezvény már régóta hívogató volt számomra, anyagi okokból azonban nem juthattunk el. Az utazási költség, a versenyen való részvételi díj, az ott-tartózkodás összeszámolva igen komoly összeg lett volna mindannyiunk számára. Ezért pályáztunk. Így jutottunk támogatáshoz Szabadka város önkormányzatától, és ki tudtuk fizetni az autóbusz költségeit. Majd további szponzorokat is kerestünk, így sikerült összegyűjteni annyi pénzt, amiből fedezni tudtuk a részvételi díjat, ami egyébként 400 euró volt, a szállást és az ételt már mindenki saját magának fizette – mondta a művészeti vezető.

A Pro Musica Kamarakórus Görögországban

A Pro Musica Kamarakórus Görögországban

A kórus tagjai közül 22-en utaztak el Paraliába, de csatlakoztak még hozzájuk hangszeres kisegítők is: egy zongorista, fuvolista, dobos és gitáros, valamint néhány kísérő.

– Görögországban nagyon szép időnk volt. A napjaink a közös reggelivel kezdődtek, ezután általában tartottunk egy kóruspróbát, majd következett a szabadidős tevékenység késő délutánig. A versenyre egyébként egész évben rengeteget készültünk. Mindenki nagyon igyekezett a tőle telhető legtöbbet nyújtani. Valójában fel is áldoztuk a nyarunkat a heti 3 próbával. Ez alatt az idő alatt viszont a kórus hangszíne, hangképzése sokat fejlődött – mesélte beszélgetőtársunk, majd hozzáfűzte, hogy amikor megtudták, kikkel fognak versenyezni, kicsit kétségbeestek, nagyon sok profi kórus jelentkezett ugyanis a megmérettetésre.

– A versenyre komoly műsort választottunk, és úgy döntöttünk, fejből énekeljük. Egy internacionális programmal kedveskedtünk a nézőközönségnek és a zsűrinek. Énekeltünk macedónul, görögül, magyarul, szerbül, angolul, spanyolul is, könnyedebb hangvételű műveket, amelyek szemlátomást megmozgatták a közönséget. Táncoltak és velünk együtt énekeltek, dudorásztak. Ráadásul sokan oda is jöttek hozzánk, és dicsértek bennünket. Áradt róluk a pozitivitás, ami mindannyiunknak rendkívül jólesett. A négytagú zsűri tagjai egyébként Norvégiából, Bulgáriából, Szerbiából és Macedóniából érkeztek. A versenyt követő napon fel lehetett keresni őket, ekkor építő jellegű hozzászólásokat, ötleteket és módszereket javasoltak a karnagyoknak. Én úgy érzem, hogy méltón képviseltük Szabadkát, és persze Szerbiát is ezen a színvonalas eseményen – tette hozzá Csikós Krisztina. Mint mondta, a kórus minden tagja fantasztikusan érezte magát Görögországban. Örülnek, hogy eljuthattak erre a csodálatos helyre, annak pedig még jobban, hogy sok ember emlékezetében nyomot hagytak. A verseny mellett ugyanis szabadtéri fellépéseik is voltak két alkalommal, amit ugyancsak teljes átéléssel és a tőlük megszokott profizmussal teljesítettek.

A Pro Musica Kamarakórus női együttesének a tagjai a Szabadkai Zeneiskola tanárai, illetve más foglalkozású felnőttek, néhány egyetemista lány, valamint zeneiskolás diáklányok is. A kórusban tehát több korosztály van jelen, de ez semminek sem szab határt, hiszen a kóruszene és a közös éneklés nagyon összeköti ezt az amúgy is összetartó csapatot.

Aki egyébként szeretne csatlakozni a mindig mosolygós és jókedvű csapathoz, bármikor megteheti. Csikós Krisztina karnagy szívesen lát minden új tagot.

Nyitókép: Facebook/Csikós Krisztina