2024. május 8., szerda

Az együtt zenélés szépsége

Kamarazenei Fesztivál Újvidéken – Figyelmet érdemlő koncertek egész héten

Szeptember 11. és 15. között hatodik alkalommal rendezik meg a  tartományi székvárosban a Kamarazenei Fesztivált. A hétfő esti megnyitót a Városi Hangversenyteremben tartották. A Trio Heroine kamaraegyüttes koncertezett, amely fennállásának tizedik évfordulóját is ünnepelte. A trió tagjai Veronika Antunović-Marić, Ksenija Mijatović-Korom és Slobodanka Stević 2018-ban álmodták meg a rendezvényt, amelyet később felkarolt a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, valamint Újvidék Város Kulturális Igazgatósága.

A fesztivált Dragana Milošević tartományi művelődési titkár nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, hogy egy professzionális, művészileg elhivatott fesztiválról van szó, amelynek megrendezése ma már hagyománnyá vált.

– Az a célunk, hogy az elkövetkező években a fesztivál bővüljön és új zenei tehetségekkel gazdagodjon, akik többek között az újvidéki Művészeti Akadémiáról érkeznek. A Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság erős partner lesz ebben, mivel az ilyen rendezvények nemcsak városunkat, hanem az egész országot népszerűsítik – mondta Dragana Milošević.

A fesztivál célja a kamarazene és az együttesek népszerűsítése, és a művészek összekapcsolása.

Az idei fesztivált több újvidéki helyszínen tartják, az ötnapos koncertsorozaton régóta működő és újonnan alakult kamaraegyüttesek is fellépnek.

Kedd este szerbiai és bosznia-hercegovinai fiatal művészekből álló kamaraegyüttesek léptek színpadra az Isidor Bajić Zeneiskola amfiteátrumában. Ma, szerdán 20 órától a Matica Srpska épületében a Francia zene szépsége, Sava Šumanović művészete tükrében című program keretében az Újvidéki Fúvós Kvintett lép fel. A fesztivál utolsó előtti napján, szeptember 14-én, szintén 20 órától egy fuvola-gitár duót hallgathat a közönség a Selyemgyár Művelődési Állomáson. Pénteken pedig a Szlovéniából érkező Eastern European Bass Ensemble koncert zárja a fesztivált 20 órától, a Városi Hangversenyteremben.

Nyitókép: Trio Heroine, fotó: Albert Éva