2024. május 20., hétfő

A művelődési egyesületek feladata a hagyományaink ápolása

Nagykikindán lezajlott a VII. Nemzetközi Kórustalálkozó

A nagykikindai Egység Művelődési Egyesület színháztermében az egyesület és az Őszirózsa asszonykórus szervezésében szombaton sor került a hetedik Nemzetközi Kórustalálkozóra.

Ezt a találkozót kilenc évvel ezelőtt szervezték meg először – a két év kényszerszünetet a koronavírus-járvány okozta –, akkoriban a Bánsági Kórusok Találkozója nevet viselte, és csak néhány évvel később, amikor a soltvadkerti Kútágas 77 citerazenekar is csatlakozott, akkor változtatták át a nevét Nemzetközi Kórustalálkozóvá.

A találkozó célja a barátkozás, az ismerkedés és a tapasztalatok megosztása mellett a hagyományaink ápolása is, hangsúlyozta Tóth Ramóna, az Egység Művelődési Egyesület elnöke és a Magyar Nemzeti Tanács tagja.

– A művelődési egyesületek feladata a hagyományápolás, a népdalok éneklése, gyűjtése és továbbadása, valamint az utánpótlás, a fiatalabb generáció kinevelése. Én is büszke vagyok arra, hogy egyesületünkben már évtizedek óta működik az asszonykórus – mondta az elnöknő, majd arra biztatta a kórusok vezetőit, hogy tartsanak ki a legnehezebb időkben is, és higgyenek abban, hogy a problémák áthidalhatók.

– Akkor sem szabad feladni, amikor úgy érzik, hogy nehéz fenntartani a szakosztály működését, és azt veszik észre, hogy talán nem lesz utánpótlás, kitartónak kell lenni, és össze kell tartani. Ha ez megvan, a többi jön magától, és mindig lesz valaki, aki csatlakozni fog a jókedvű csoportokhoz, és mindig akad majd valaki – akár belföldön, akár az anyaországunkban –, aki megbecsüli a munkánkat, és támogatni is fogja azt – zárta gondolatait Tóth Ramóna.

A magyarcsernyei Őszirózsa asszonykórus (Fotó: Vidács Hajnalka)

A magyarcsernyei Őszirózsa asszonykórus (Fotó: Vidács Hajnalka)

A soltvadkerti citerazenekart 1977-ben Duchai György hangszerkészítő alapította. A zenekar – kisebb szünetekkel – azóta is működik. 2020-ban megalapították a Kútágas Citerás Egyesületet, a zenekar pedig felvette a Kútágas 77 nevet. Az együttes feladatának tekinti a hagyományok megőrzését és a környékbeli népdalok gyűjtését, tudtuk meg Duchai Judittól, a zenekar vezetőjétől.

– A tizenkét tagból álló zenekart soltvadkerti, bócsai, keceli, pirtói, algyői, kiskunmajsai amatőr műkedvelő férfiak, nők, és gyerekek alkotják. Együttesünk működésének a fő célja az örömzenélés, ezért versenyekre nem járunk, de fellépéseket szívesen vállalunk különféle rendezvényeken, a környező városokban, falvakban egyaránt. A nagykikindaiak asszonykórusa is rendszeresen eleget tesz a meghívásunknak, így mi is eljövünk az ő rendezvényükre – tudtuk meg Duchai Judittól.

Az estet a nagykikindai Őszirózsa asszonykórus nyitotta meg, és a Már minálunk lekaszálták a szénát... című népdalcsokorral lépett a színpadra, amit az idei Durindón is előadtak. A továbbiakban a törökkanizsai Tiszagyöngye népdalkórus észak-bánáti dallamokkal, a szajáni Délibáb asszonykórus alföldi népdalokkal, a kisoroszi Gyöngykaláris vegyes kórus népdalcsokorral, a magyarcsernyei Őszirózsa asszonykórus Magyarcsernyéhez köthető népdalokkal, a Kútágas 77 citerazenekar alföldi dalokkal, a nagykikindai Városi Nyugdíjas Egyesület Sunčana Jesen kórusa pedig szerb népdalválogatással szórakoztatta a közönséget.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Nyitókép: A magyarcsernyei Őszirózsa asszonykórus (Fotó: Vidács Hajnalka)