2024. május 10., péntek

Irodalom, zene, képzőművészet

Megnyílt a Nemzetközi Könyvvásár és a 26. Art Expo az Újvidéki Vásáron – Ács József festményei is láthatók

Idén március 3-a és 10-e között rendezik meg az újvidéki Nemzetközi Könyvvásárt és a 26. Nemzetközi Művészeti Kiállítást, az Art Expót az Újvidéki Vásár csarnokában. A könyvvásáron a régió kiadói állítanak ki, a nemzeti közösségek nyelvén megjelent művekkel is találkozhatnak az érdeklődők. Az újvidéki Könyvvásárra látogatókat a legújabb könyvek, számos kedvezmény és vonzó programok várják.

A vásár hivatalos megnyitóján Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója elmondta, hogy a nehéz körülmények ellenére is hat országból több mint 180 kiállító vesz részt a vásáron.

Több mint 180 kiállító a vásáron (Fotó: Dávid Csilla)

Több mint 180 kiállító a vásáron (Fotó: Dávid Csilla)

– Nagy örömmel tölt el, hogy a járványhelyzetnek megfelelően megtarthatjuk az idei rendezvényt. Több mint 150 programmal készültünk az érdeklődőknek. Idén nem csak a Master csarnokban folyik a vásár, hanem az 1-es csarnokban is lesznek rendezvények. A vásárral egy időben tarjuk meg a Lélekvándorlás (Seobe duša) című irodalmi programsorozatot az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány szervezésében, melynek keretében a látogatóknak lehetőségünk lesz egy-egy  könyvön keresztül megismerkedni az újvidéki kortárs irodalommal. Ugyanakkor részt vehetnek világszínvonalú előadók koncertjein, illetve más kulturális és művészeti programokon. Az irodalmi programsorozat összegyűjti a kortárs írókat és előadókat. Bemutatkozik például Rumena Bužarovska, Damir Karakaš és Darko Cvijetić is. A kiállítás keretében pedig Jovan Soldatović, Ács József és Boško Petrović munkáit tekinthetik meg – emelte ki Slobodan Cvetković.

Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár is köszöntötte a vásár résztvevőit. Kiemelte, hogy az Újvidéki Vásár és az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány kreatív együttműködése révén a könyvvásár és a művészeti kiállítás számos más, rendkívül vonzó programmal egyesül.

Ács József alkotásai az Art Expón

Ács József alkotásai az Art Expón

– Kiemelném hogy vásár keretében bemutatjuk az Ifjúság és örökség (Mladi i nasleđe) elnevezésű nemzetközi projektet, amelynek célja a kulturális örökség védelme, valamint összeköti a szerbiai és magyarországi, azaz a vajdasági és a Csongrád-Csanád megyei fiatalokat. Emellett bemutatásra kerül a nemzeti kisebbségek kulturális intézeteinek kiadói tevékenysége is, amely kiemelten fontos identitásuk megőrzése és fejlesztése szempontjából, valamint bemutatják a tartomány által alapított intézmények könyveit is, mint a Szerb Nemzeti Színház, a Vajdasági Levéltár, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet kiadványait – mondta Dragana Milošević.

Az idei Nemzetközi Könyvvásár és a 26. Art Expo megnyitóján Radovan Jokić művelődési segédminiszter, Milan Đurić, Újvidék alpolgármestere és Matija Bećković akadémikus is köszöntötte az egybegyűlteket.

Vajdasági és magyarországi fiatalok együttes projektje

Vajdasági és magyarországi fiatalok együttes projektje

A vásár március 10-ig tart nyitva, mindennap 10 és 20 óra között várja az érdeklődőket. A belépés minden programra ingyenes, kivéve az 1-es teremben az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány által szervezett rendezvényeket. Ezekre az eseményekre a jegyeket a Gigstix jegyárusítóhelyeken vásárolhatják meg.