2024. május 19., vasárnap

Egy hétvége a népzene jegyében

Kilencedik alkalommal tartottak Vajdaság szintű népzenésztalálkozót

A hétvégén Kishegyesen, a Kátai-vendégházban került sor a Vajdasági Népzenész Találkozóra. A kétnapos összejövetelt a Juhászok Civil Szervet tartotta meg, immáron kilencedik alkalommal. Juhász Gábor, a találkozó főszervezője és a civil szervezet elnöke arról számolt be lapunknak, hogy találkozónak több helyszíne is volt már, de legtöbbször Kishegyesen tartották, ide szinte hazajárnak. Az eseménynek idén is sok résztvevője volt.

Juhász Gábor (Fotó: Lakatos János)

Juhász Gábor (Fotó: Lakatos János)

– Ez alkalommal összesen kb. 60 résztvevőnk volt. Két részben tartottuk a találkozót, az első nap elsősorban a vonósoknak szerveztünk programokat, a második nap pedig a vajdasági népzenéről szólt, és a tambura muzsika művelőinek kedveztünk. Pénteken Árendás Péter, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense tartott előadást a bonchidai hangszeres népzenei gyűjtésekről. Nagyon kimerítően és alaposan elemezte azt a vidéket, az ott megtalálható zenészeket és az ott lezajlott népzenei gyűjtéseket. Jó hátteret adott a találkozó résztvevőinek a bonchidai zenéről, amit gyakorlati rész követett. Ezt Virágvölgyi Márta, az óbudai népzenei iskola tanára vezette, Márta a hegedűsöknek, Péter pedig a brácsásoknak, bőgősöknek tartott külön mesterkurzust. Muzsikálva, külön részleteket kidolgozva tudták elsajátítani a résztvevők a bonchidai népzene fortélyait – mondta el Juhász Gábor, aki kiemelte: a találkozó ezen részének voltak nagy múlttal rendelkező, tapasztalt népzenész résztvevői, de voltak kezdők is, akik ettől függetlenül be tudtak csatlakozni a folyamatba. A szervező arról is szólt, hogy külön hangsúlyt fektettek arra, hogy fiatalabb zenészeket is hívjanak, mert az újabb nemzedékeket is szeretnék bekapcsolni abba körforgásba, amiben ők évtizedek óta benne vannak.

– Úgy látom, hogy a fiatalabbak szívesen jönnek és tanulnak, ezért is jók az ilyen találkozók. Itt meg tudnak ismerkedni az idősebb zenészekkel, elbeszélgethetnek velük, tanácsokat kérnek a muzsikálás, a szervezés, vagy a zenekar menedzselése kapcsán. Ez is nagyon fontos része a zenésztalálkozónak – mondta el a főszervező, majd azzal folytatta, hogy a találkozó második napján egy kerekasztal-beszélgetést tartottak. Ezen a zenekarok elmondták az éves tervüket.

Munkakedv és jókedvű együttmuzsikálás (Fotó: Lakatos János)

Munkakedv és jókedvű együttmuzsikálás (Fotó: Lakatos János)

– A zenekarok beszámoltak arról, hogy milyen kiadványokat terveznek, milyen oktatási programokat tartanak, milyen táborokat terveznek a nyárra. Mindezt próbáljuk összehangolni, hogy ne ütközzenek egymással a programok. Ez is egy nagyon fontos része a rendezvénynek. A nap második része a vajdasági népzene jegyében telt, Juhász Gyula, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa és Vas Endre, a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaságnak a munkatársa tartottak egy bevezető előadást a bácskai Duna mentén végzett gyűjtésekről, az ottani népdalkincs jellemzőiről. Egy kicsit szűkítve a kört, Kupuszináról hallhattunk egy nagyon szívhez szóló előadást, ugyanis a Csizmadia család volt a vendégünk: Csizmadia Anna népdalénekes, akit a Felszállott a páva című műsorból is ismerhetünk, illetve a szülei, Csizmadia Anna és János. Ők a saját életükből mondtak el érdekes mozzanatokat, amik azt mutatták meg a résztvevőknek, hogy a hagyományok mennyire öröklődnek a valóságban. Ez nem egy megfoghatatlan, távoli valami, hanem itt van most is 2022-ben Vajdaságban, hiszen olyan hagyományokról beszéltek, amik az ő mindennapjaikat akár most is jellemzik – számolt be Juhász, majd hozzáfűzte, hogy Csizmadia Anna vezetésével kupuszinai dalokat is tanultak. A találkozó második napja egy kötetlen közös muzsikálással ért véget.

(Fotó: Lakatos János)

(Fotó: Lakatos János)

A népzenésztalálkozó egy alulról építkező történet volt, amikor először megszervezték, tudtuk meg a főszervezőtől. A zenészek minden anyagi támogatás nélkül összefogtak, összeadták a pénzt, és megtartották a találkozót. Mostanra viszont elértek egy magasabb szintet, az eseménynek intézményes háttere van: a szabadkai Juhászok Civil Szervezet szervezi és pályázati úton támogatást is kapnak. Az idei évben a Nemzeti Kulturális Alap, a Halmos Béla Program és a Csoóri Sándor Alap támogatta a rendezvény létrejöttét. Ennek a köszönhetően a népzenészek számára ingyenes volt, mondta el Juhász, majd azzal folytatta, hogy a jövőben is szeretnék rendszeresen megtartani a találkozót. Ez olyan szempontból is fontos, hogy a zenészek tudjanak közös programokat szervezni, mint pl. Örökségünk koncert, közös táborok, oktatási projektumok stb.

– Ez a találkozó mindképpen beváltotta azokat az elvárásokat, amiket kilenc évvel ezelőtt megfogalmaztunk – zárta gondolatait a főszervező.