2024. május 10., péntek

Petőfi egész életünket végigkíséri

A magyar kultúra napjáról emlékeztek meg az óbecsei Népkönyvtárban

Ünnepi műsort tartottak szerdán a magyar kultúra napja alkalmából az óbecsei Népkönyvtár dísztermében. A műsor elején Szerda Balázs történész, a községi tanács művelődéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja mondott ünnepi köszöntőt, aki beszédében kiemelte: a magyarság megmaradása a tét, amikor a kultúráról beszélünk, és ez tud minket megtartani itt még több száz éven keresztül.

Szerda Balázs mondott ünnepi beszédet (Fotó: Kancsár Izabella)

Szerda Balázs mondott ünnepi beszédet (Fotó: Kancsár Izabella)

Az óbecsei Népkönyvtárban Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójáról és a magyar himnusz születésének napjáról is ezen a rendezvényen emlékeztek meg. Ebből az alkalomból egy kiállítással is készültek a szervezők, amely többek között Petőfi szülővárosát, szülői házát mutatja be. Mint Fenyvesi Szilvia, a könyvtár munkatársa hangsúlyozta: az intézményben nagyon fontosnak tartják a kultúra ápolását, hiszen elődeink csodás értékeket hagytak ránk.

A rendezvényen az …én is egy sugár vagyok című zenés irodalmi összeállítást láthatta/hallhatta a közönség a Mécsvirág együttes előadásában. Verebes Krnács Erika előadóművész, a Mécsvirág együttes tagja szerint Petőfi élete nemzeti történelmünk része lett, tulajdonképpen a forradalmár küzdelmeinek örök mintája ő.

A Mécsvirág együttes tagjai zenés irodalmi műsorral léptek fel (Fotó: Kancsár Izabella)

A Mécsvirág együttes tagjai zenés irodalmi műsorral léptek fel (Fotó: Kancsár Izabella)

– Az egész életünket végigkíséri Petőfi, kötelességünk, hogy tudjunk Petőfi verseket. Hatodikos voltam, amikor megjelent egy kis Petőfi-kötet, negyven-pár verssel. Utazó diákként hordoztam magammal ezt a könyvet, és észre sem vettem, hogy mikor tanultam meg ezeket a verseket. Nagyon fontos az is, hogy ki a tanára az embernek. Nekünk az a feladatunk, hogy a költészetet úgy vigyük közel a gyerekekhez, hogy elvarázsoljuk őket. És hogy tudjuk őket elvarázsolni? Jó dallamokkal, népzenével, őszinteséggel. Műsorunkat úgy állítottuk össze, hogy ez a Petőfi egy kortárs Petőfi legyen, tehát most mit mond nekünk Petőfi Sándor. Ezek a gondolatok ma is időszerűek. Dinasztiák halnak ki, országok esnek szét, de az, amit ő leírt, az örökérvényű – szögezte le Verebes Krnács Erika.

A műsorban Petőfi Sándor szerzeményei megzenésített formában is felcsendülnek.

– A műsorunk zenei részét közösen állítjuk össze, de olyan módon, hogy mindenki kap szabadságot. A prózák Erikához állnak közelebb, a zene pedig Annához és hozzám. Petőfinek a népzeneiségét és a népdalait be kellett hoznunk, ebben nagyon sokat segített Anna, én viszont mindig próbálom megkeresni a költő hangját, ami hozzám szól. Rájöttem, hogy minden költőnek van egy hangneme, egy hangszíne, amivel megszólít, és itt Petőfinél is megtaláltam azt a fajta ritmikusságot. Nem is igazán a dalok megzenésítéséről van szó, hanem inkább a hangulatokat próbálom meg visszaadni, és a szöveg ritmikájához igazodva kicsit felnagyítanom a benne lévő érzelmeket, olykor indulatokat. A műsorban főleg ismert versek csendülnek fel, de mindig igyekszünk olyan költeményeket is keresni az adott témában, amelyek kevésbé ismertek, és nagyon mély tartalmakat mondanak el – fogalmazott Zsoldos Ervin, a zenekar tagja.

A Mécsvirág együttes, mint egy mécses lángja, mindig is arra törekszik, hogy beleoltsa a hallgatóság szívébe a költészet iránti szeretetet – véli Baráth Hajnal Anna, az együttes tagja.

– Legfőbb küldetésünk az, hogy a fiatalokhoz is közel hozzuk ezeket a költeményeket, és hogy megszerettessük, megismertessük velük. Nagyon sok jó visszajelzés érkezett. Tudjuk azt, hogy ünneplőbe kell öltöztetni a szívünket, akkor is, hogyha előadunk, és akkor is, hogyha hallgatók vagyunk, ezzel is megtiszteljük a költőt, illetve az előadót. Valójában mi arra törekszünk, hogy mindig egy nagy gondolattá álljon össze az egész műsorunk. Nagyon fontos az, hogy legyen kezdete, és aztán legyen egy leívelő, befejező gondolata, amely által katarzist tudunk létrehozni – mondta Anna.

A Mécsvirág együttes a tervek szerint az idén a Petőfi-évforduló kapcsán egy hangzóanyagot is megjelentet. A zenekar a tavalyi év második felében kezdte meg a tájolást ezzel a produkcióval, többek között Budapesten is felléptek. Január elsején vette kezdetét a Mozdulj! Petőfi! nevet viselő vajdasági rendezvénysorozat a VM4K keretén belül, amelybe a Mécsvirág együttes is bekapcsolódik.

Nyitókép: Fenyvesi Szilvia köszöntötte az egybegyűlteket (Fotó: Kancsár Izabella)