2024. május 8., szerda

Szabadság és művészet

Kiállításmegnyitó és díjátadó az újvidéki Digitális Ifjúsági Központban

Művészet az új erőszakmentes békekultúráért címmel nyílt kiállítás tegnap az újvidéki Digitális Ifjúsági Központban. Vojislav D. Dević akadémikus, a kiállítás szerzője kiemelte, hogy projektjeik a béke és együttműködés egyensúlyának tükrözésén alapulnak.

– Hiszünk abban, hogy a művészet hozzájárul a szolidaritás és az együttműködés útján az erőszakmentes társadalomhoz és a béketeremtéshez. Ez jellemzi a mostani pályázatunkat is. A békés és erőszakmentes művészet képes legyőzni a feszültséget régiók, nyelvek, népek és kultúrák között. Ez egy olyan művészet, amely formáival, szimbólumaival, anyagaival visszaadja az egész emberiségbe vetett hitet. A pályázat témái többek között a háborúellenes elkötelezettség, erőszakmentesség és béketeremtés volt. A spiritualitásra, a szabadság művészetére, illetve az újonnan létrehozott művészi értékre helyeztük a hangsúlyt a hagyományok felszámolása nélkül. Minden felelős művésznek törekednie kell arra, hogy alkotásaival előnyös metszéspontot tervezzen és valósítson meg, ami áthatja a valóság és az utópia, a korlátok és a szabadság, a szubjektív és objektív ellentéteit. Létre kell hozni a béke erőszakmentes kultúrájának új művészetét, amely az emberek közös örökségévé válhat – mondta Dević.

Farkas Róbert (Fotó: Dávid Csilla)

Farkas Róbert (Fotó: Dávid Csilla)

A pályázatra kilenc országból érkeztek művek. Az elkészült alkotásokból készült tárlatot Mirjana Lukić Marinković, a Városi Igazgatóság kulturális és tájékoztatási ügyekért felelős vezetőjének helyettese nyitotta meg.

– Minden évben számos projektet támogatunk különböző pályázatok révén. Ez egy különösen fontos program, hiszen összeköti az egész világot, és megszólítja a művészeket, illetve a művészetkedvelőket. Szeretném felhívni mindenki figyelmét, valamint megkérném a művészeket és az alkotókat, hogy  kövessék az oldalainkat, a pályázatainkat és az aktivitásainkat, mert mindig találhatnak támogatási lehetőségeket – tette hozzá.

A zsűri a mexikói Naha Kin Sanchez Salazarnak ítélte oda az első helyezettnek járó díjat. Második helyezett az örményországi Anush Arakelyan alkotása lett, a harmadik díjat pedig a mexikói Lilia Lujan kapta.

Pulai Árpád átveszi az elismerést (Fotó: Dávid Csilla)

Pulai Árpád átveszi az elismerést (Fotó: Dávid Csilla)

Különdíjban részesült mások mellett a vajdasági Pulai Árpád és Farkas Róbert képzőművész is.

– A mű, amivel jelentkeztem a pályázatra, gumi, acél és fém ötvözetéből áll össze. Az alkotás címe Átölelem a világot. A pályázat kulcsszavai a szabadság és a művészet, tehát arra utal, hogy szabadon kell alkotni. Bennünket azonban sok minden nyomaszt, legyen az akár a politika, valamilyen ideológia, vagy bármilyen anyagi vonzatok, melyek negatív kontextusban jelennek meg. A művészetnek nem erről kellene szólnia, hanem arról, hogy teljesen szabadon kell átöleli mindent, ami kreatív és szép. A 21. század elején azonban már teljesen megértettük, hogy ez az évszázad nem erről fog szólni, ami nagyon sajnálatos – magyarázta Farkas Róbert.

Nyitókép: Pulai Árpád átveszi az elismerést (Fotó: Dávid Csilla)