2024. május 13., hétfő

Ameddig a szem ellát

A Látóhatár című előadást mutatja be vasárnap a Nyári Mozi Színházi Közösség a KDSZ-ben

A kelebiai székhelyű Nyári Mozi Színházi Közösség Látóhatár címmel készített új produkciót, amelynek bemutatója vasárnap lesz a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. Az előadás szereplői Döbrei Dénes, Döbrei Dotty, Nyári Ákos, Varga Heni, valamint a Bitef Smrti formáció, amelyet Predrag Vitner, Petar Mitrić és Takács Tibor Faki alkot.

Ahogyan az a produkció leírásában áll, a Látóhatár az önmegvalósítás útját járó ember kimondatlanul is ismerős történettöredékeit dolgozza fel a folyton változó életkörülmények tövises útvesztőjében:

– Szeretnénk ismét úgymond kilátni magunkból. A Látóhatár tulajdonképpen a legutóbbi produkciónk, a Terra Vojvodina folytatása. Nem egy megírt történet alapján készült, ez az előadás inkább az érzetekre épül. A Terra Vojvodina készítése során bejártuk Vajdaságot, sok emberrel találkoztunk és sok érdekes történetet kaptunk tőlük ajándékba. Ez újabb utakat nyitott meg a számunkra, újabb gondolatokat ébresztett, ezért úgy éreztük, folytatni kellene ezt a történetet, de ezúttal más módon. A próbák során sokat olvastunk, beszélgettünk, és mindennap egy közös improvizációt készítettünk. Amik ezekből kiszűrődtek, legyen szó történetről, hangulatról vagy táncról, azokat próbáltuk mozaikszerűen összeállítani. A Látóhatár fontos motívuma a hely, a környezet, ahol vagyunk, és a ránk gyakorolt hatása. Az előadásunkban megjelenik Ana Stefanović is, aki még csak ötéves – hallottuk Döbrei Dénestől.

Döbrei Dénes (Fotó: Lukács Melinda)

Döbrei Dénes (Fotó: Lukács Melinda)

A Látóhatár dramaturgja Oláh Tamás, zeneszerzője Konstantin Stefanović, animációt Edita Kadirić készített hozzá, videót Boris Kopilović, az előadás látványvilágát Salamon Luna és Szlancsik Árpád alkották meg, a fényterv pedig Boris Butorac munkája. A produkciót a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Nyitókép: Döbrei Dénes (Fotó: Lukács Melinda)