2024. május 13., hétfő

A történelmet író hősök előtt tisztelegnek

Vajdasági diákok is részt vesznek Budapesten a Gloria Victis 1956-os emlékünnepségen

Ezen a hétvégén zajlik a Gloria Victis 1956-os emlékünnepség Budapesten, amely a Rákóczi Szövetség legnagyobb és legemblematikusabb rendezvényévé vált az elmúlt három évtizedben. Az eseményen több mint 2000 középiskolás és egyetemista vesz részt Vajdaságból és más külhoni régiókból egyaránt a szövetség ifjúsági szervezeteinek képviseletében. A magyar diákok mellett 50 ukrán ajkú középiskolás is ellátogat a fővárosba a Kárpátaljai Megyei Tanács és a megyei katonai adminisztráció segítségével.

Az emlékünnepség legfőbb célja, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét segítsen átadni a mai fiataloknak helyszínekhez és élményekhez kapcsolva. Az eseményen a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium 18 diákja, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium 8 tanulója, valamint a topolyai Mezőgazdasági Iskola 8 középiskolása mellett tíz padéi általános iskolás diák képviseli Vajdaságot. A gyerekek egyébként négy tanár kíséretében utaztak el Budapestre. A Rákóczi Szövetség egyik legismertebb és legnagyobb hagyományú ifjúsági rendezvényén nagyon színes és változatos programok várják az odalátogatókat. Pénteken a tanulók ellátogattak az Országházba, míg a  szombati napon a program fénypontja – az állami ünnepségsorozat részét képező – a Műegyetem aulájában kezdődő megemlékezés, ahol ünnepi beszédet mond Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezt követően indul a fáklyás felvonulás a Bem térre, ahol koszorúzási ünnepségre, Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszédére és könnyűzenei koncertre is sor kerül. A szombati napot végezetül egy zongorakoncert zárja a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Vasárnap a diákok ellátogatnak majd a Budai Várhoz, ezután pedig megtekintik az Álmok álmodói elnevezésű kiállítást is.

Indulás előtt a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjai (Fotó: Dér Dianna)

Indulás előtt a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjai (Fotó: Dér Dianna)

Mi pénteken kora délelőtt Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjaival együtt vártuk az autóbuszt, amellyel topolyai és padéi társaikkal együtt utaztak Budapestre. Papp Miklós, a tehetséggondozó diákja, a Rákóczi Szövetség Oláh Balázs Ifjúsági Szervezetének megválasztott diákelnöke elmondta, hogy a Kosztolányi gimnázium tanulói már többször is részt vettek a Gloria Victis 1956-os emlékünnepségen.

A Rákóczi Szövetség azért jött létre, hogy a külhoni magyar fiataloknak az anyanyelvvel, a nemzeti kultúrával való kapcsolatát fenntartsa, elmélyítse. Most 1956-ra emlékezünk, és ehhez kötődő budapesti programokon veszünk részt sok száz diákkal, egyetemistával együtt. Fontos, hogy a fiatalok személyesen is megjelenjenek ilyen rendezvényeken, már csak a közösségépítés szempontjából is. A háromnapos esemény meghatározó eleme a felvonulás lesz, ahol a diáksereg fáklyákkal felszerelve ugyanazon az úton halad végig, amelyiken 66 évvel ezelőtt az egyetemisták is, ami tulajdonképpen a forradalom kezdetét jelentette fejtette ki Papp Miklós.

Első alkalommal veszek részt az emlékünnepségen, de a gimnázium diákjait már több alkalommal elkísértem a Rákóczi Szövetség más eseményeire. Múlt évben Budapesten jártunk, valamint egy nyári táborban is részt vettünk Sátoraljaújhelyen mondta Kopasz Tamás, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium matematika szakos tanára.