2024. május 15., szerda

Amikor a valóság rémálommá válik

Újvidéken pénteken mutatják be a Macbeth című előadást

A William Shakespeare azonos című műve alapján készült Macbeth című darabot Nikita Milivojević rendezésében a budvai Grad Teatar fesztiválon mutatták be augusztusban. Szeptember Belgrádban tekinthette meg a közönség, most viszont az újvidéki közönség előtt is bemutatják. Október 21-én a Szerb Nemzeti Színházban nézhetik meg az érdeklődők.

Szerbia és Montenegró színházrajongói izgatottan várták az igényes előadást és kedvenc színészeiket, akiket Budván és Belgrádban is nagy tapssal fogadtak.

A kritikusok szerint Milivojević úgy rendezte a darabot, mint egy vizuális rémálmot, amit csodálatos jelenetekre, költői képekre, pszichológiai és társadalmi megközelítésre alapoz. A rendező is úgy véli, hogy ez azon darabok közé tartozik, amelyekre évekig készül az ember, ugyanakkor fél is tőle. Elmodndása alapján az előadás az álmok feltárásaként jött létre.

– Tekintettel arra, hogy különféle álomképek ihlették, azt mondhatnám, hogy a darab főszereplője az álom. Minden, ami történik, Macbeth fejében történik. Attól a pillanattól kezdve, hogy a boszorkányok elmondják a jóslatot, a valóság rémálommá válik. A nézőknek úgy tűnhet, hogy minden ami történik a főhős elsötétült tudatának a terméke. A jelenetek olyanok, mintha egy álomból származnának, olyannyira keveredik a valós és az irreális, a lehetséges és a lehetetlen, a valós és a fiktív, hogy néha lehetetlen megkülönböztetni őket. A világ egy teljesen lidérces, kaotikus, valószerűtlen hely, úgy gondolom, hogy ez egy meglehetősen pontos diagnózisa mindannak, amiben jelenleg élünk – fejtette ki Milivojević.

A Szerb Nemzeti Színház színésze, Marko Marković szerint jó dolognak bizonyult, hogy a darabot nem klasszikusan, hanem a mai kornak megfelelően dolgozták fel.

– Az előadás határozottan nem mindennapi. Számomra ez a történet egy pár meg nem valósult ambíciójáról szól, és az ambíciójuk a hatalom és a tekintély volt – magyarázta a színész.

Az előadás az Újvidéki Színház, a Szerb Nemzeti Színház, a Belgrádi Drámai Színház és a Budva Teatar és az ITAKA Művészeti Központ összefogásában készült el.

A darabban Mészáros Árpád, Pongó Gábor, Anica Petrović, Nevena Nerandžić, Maja Stojanović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branislav Jerković, Marko Marković, Milan Zarić, Sonja Kesler és Ivana Pančić szerepel. A produkció díszlettervezője Željko Piškorić, a jelmezekért Jelena Stokuć felel. A csapatot erősíti még Dimitris Kamaratos zeneszerző és Amalija Benet koreográfus is.