2024. május 15., szerda

Nóra és Torvald

Verebes Istvánnal kalandozik a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata

A Zentai Magyar Kamaraszínházban Verebes István magyarországi színházi rendező vezetésével elkezdődtek az új, 2022/2023-as évad első bemutatójának, az Ibsen Nóra című műve alapján készülő Nóra és Torvald című előadásnak az olvasópróbái.

Az évadnyitás és az október 9-én bemutatásra kerülő produkció kapcsán megrendezett sajtótájékoztatón Verebes István elmondta, hogy a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója ajánlotta fel, hogy saját maga válassza ki azt a darabot, amit ő szeretne színre vinni.

– Mivel az elmúlt időben nagyon sok szórakoztató előadást rendeztem, ezért ez egy elég nagy lehetőség volt – emelte ki, és hozzáfűzte, hogy megnézett több videót a zentai színházi társulat színészeiről és így keresgélt.

– Mivel Ibsen-művet még nem rendeztem, eszembe jutott egy előadás terve, amin ezután fél évig ültem, egy kicsit dolgoztam rajta, és merem remélni, hogy a választás illeszkedik az öt színészhez – nyilatkozta Verebes István a tegnap megrendezett sajtótájékoztatón. Egy számára fontos előző napi élményét is elmesélte: alighogy kiszállt az autóból és beszélgetésbe elegyedett a kamaraszínház igazgatójával, az egyik pillanatban felfigyelt arra, hogy egy idős úr egy 10 év körüli kislánnyal beszélget, majd pedig amikor a koros férfi Verebesékhez ért, vele is beszélgetni kezdett, és így a zentai úr egész életét elmesélte a színművésznek. A történet kapcsán a budapesti színész, rendező a következőket mondta:

– Azt gondolom, hogy a színházzal foglalkozó személynek el kell mennie olyan helyekre, ahol másfajta emberekkel találkozik. Ez az úr bekonferálta nekem, hogy én itt most egy másik világba léphetek be, és megismerhetek olyan embereket, akikkel még nem találkoztam. Ha ez a kaland nincs benne a színházi alkotói pályájában, ha ez kényelemből vagy érdektelenségből nem érinti meg, akkor sokkal szegényebb lesz. Tehát gyakorlatilag én nem előadást rendezni jött ide, hanem egy élményért. Az ars poeticám az, hogy az ember három valamiért csinál bármit: az egyik a kifejezésnek a kényszere, tehát elmondani, amit gondolok, ami az én közlendőm, ami bennem van, ami összegyűlt bennem, és ezt kifejezni, ez nagyon lényeges, pláne egy színész, egy színházi ember számára. A másik az a befogadásnak az élménye: megvalósítom az elképzeléseimet, tapsolnak, díjakat kapok, van egy pályám, ami vállalható. És van egy harmadik, ami nekem mindig a legfontosabb: ez nem más, mint a kapcsolatteremtés. Rendeztem itt-ott, és a színészek eljátszották az előadást, nem tudom hányszor. De ahol voltam, ott mindig volt néhány olyan ember, akit emlékként, élményként elvittem magammal – hangsúlyozta ki Verebes.

A készülő előadás kapcsán Verebes elmondta, hogy Ibsen alkotásában is az a személyesség érdekli, ami a drámában a szerepeket alakító öt fiatal személyiségéből előcsalogatható.

– Érdekelt, hogy mi az, amit még elő lehet csalogatni egy ilyen pici társulatból, amivel ők is meg én is majd kezdeni tudunk valamit. És amit én most próbálgatok, az egy kaland – jegyezte meg a rendező.

 Ibsen műve egy látszólag boldog család gyors széthullását írja le. A karácsonyi készülődés idilli képeivel kezdődik a történet, majd a pár napon belül kiderülő hazugságok miatt Nóra végül elhagyja a férjét és gyermekeit. Sokan úgy tartják, hogy ez az első olyan dráma, amely a női egyenjogúság (emancipáció) kérdéseit veti fel.

Az október 9-én bemutatásra kerülő előadásban a címszerepet Verebes Judit (Nóra) alakítja, mellette Székely Bea (Lindené), Nešić Máté (Helmer), Virág György (Krogstad) és Szilágyi Áron (Rank) is szerepel a produkcióban. A díszletet Míra János, a jelmezeket pedig Cselényi Nóra készíti.