2024. április 30., kedd

Versek képkeretben

A művészetek együtt lélegeznek, egymásból táplálkoznak, és alkotásra serkentenek – Rendhagyó kiállítás nyílt Szabadkán
(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

Szombaton este Szabadkán a Klein house galériában és kávézóban megnyílt az Antalovics Péter Örökszoba és Benedek Miklós Mintha emberekből állna című versesköteteihez készült illusztrációk kiállítása. Az illusztrációk a Híd Kör Art képzőművészeinek alkotásai. A kiállítás kurátora Gyurkovics Virág.

A Híd Kör hat évvel ezelőtt alakult meg. Mára olyan erős alkotói csapattá formálódott, amely méltán van jelen a vajdasági magyar kulturális közegben, hallhatták a megnyitón szép számban összegyűlt érdeklődők Brenner Jánostól, a Híd Kör tagjától, aki rámutatott: időközben felmerült a kérdés, hogy ha létezhet a Híd Körhöz hasonló, irodalmárokból álló formáció, akkor miért ne létezhetne egy képzőművészekből álló formáció is. Ez az elképzelés alapján alakult meg a Híd Kör Art.

A Híd Kör másik tagja, Fehér Dorottya arról beszélt, hogy Antalovics Péternek és Benedek Miklósnak köszönhető a kiállítás, hiszen alkotásaik nélkül nem születhettek volna meg az illusztrációk.

– A Híd Kör Art alkotói kis számú, ám sikeres projektumokkal büszkélkedhetnek. Ezek közül egyik a Híd áprilisi számában a hetvenéves Maurits Ferenc köszöntése. Azzal, hogy a Híd Kör Art alkotói Antalovics Péter és Benedek Miklós versesköteteit illusztrálták, bebizonyították, hogy a művészetek együtt élése, illetve egymásra hatása mennyire fontos, aktív és működőképes folyamat. Ezt a határátlépést, a művészetek határainak a feszegetését szeretnénk a jövőben is folytatni – fogalmazott Fehér Dorottya.

A művek vizuális világával Szarka Mándity Krisztina ismertette meg a jelenlevőket, a továbbiakban pedig Benedek Miklós és Antalovics Péter olvastak fel köteteikből. Az ünnepélyes megnyitó borkóstolóval folytatódott.