2024. április 30., kedd

Ahol a közönség együtt dúdol a fellépőkkel

A Palicson immár tizedik alkalommal megrendezett Elindultam szép hazámból... elnevezésű Kárpát-medencei Népdalkör Találkozó egyik varázsa mindenképp abban rejlik, hogy a színpadon állók és a közös soraiban ülők rendre együtt dúdolják, éneklik a szebbnél szebb népdalokat. A Palics Magyar Művelődési Egyesület keretében működő Szederinda népdalkör vezetője, Brezovszki Eszter 10 éve álmodta meg e találkozót, s idén is a magyarországi Kisszállásról, Újszászról, Jánoshalmáról, Csólyospálosról, Kelebiáról, Rémből, Szatymazról, Mindszentről érkeztek a fellépők, s hajdújárási, ludasi és szabadkai közreműködői is voltak a rangot kivívott rendezvénynek.

Ahogy Szeles Attila, a Palics MME elnöke fogalmazott a palicsi Vigadóban a rendezvény megnyitóján, idén is – mint minden évben – tényleg kiváló csoportokat hívtak meg, akikkel ily módon is ápolják a több éves barátságokat.

Dobó Márta, a VMSZ helyi szervezetének elnöke – szintén a megnyitón – úgy fogalmazott, tudjuk, milyen közösségösszetartó ereje van ezeknek a találkozóknak, mennyire fontos szerepet játszanak az ilyen összejövetelek is gyökereink megőrzésében, az, ami nagyon lényeges lenne, hogy a fiatalok műveljék népdalkincsünk ápolását, s a 15. találkozón ők is itt legyenek, egy minden generációt felölelő Kárpát-medencei rendezvénnyé terebélyesedjen. Van remény, hisz tíz egynéhány éve 18 taggal indult a Szederinda népdalkör Brezovszki Eszter vezetésével, s ma már több mint 120 tagja van a Palics Magyar Művelődési Egyesületnek, a gyerekek is szép számban vesznek részt az egyes szakcsoportok munkájában. Persze, egy ilyen óriási rendezvény megszervezése csapatmunka, de Dobó Márta külön is kiemelte Csiszár Molnár Annát is, a MME alelnökét, aki többek között egy ismertető füzetet is készített, amelyben bemutatják a jubileumi találkozó fellépőit.

Borsodi Antalné két csoport, a rémi és a jánoshalmi népdalkör művészeti vezetőjeként vett részt a találkozón:

– Tanulni is lehet ezeken a találkozókon, mert hallunk olyan népdalokat, amelyeket nem ismerünk, de ha ismerős népdal csendül fel, nem tudjuk megállni, mi is együtt énekeljük a fellépőkkel. Néhány éve ismerkedtünk meg a palicsi Szederinda népdalkörrel, augusztusban Rémen, szeptemberben Jánoshalmán lépnek fel. Mi először vagyunk itt, Palicson, a Kárpát-medencei Népdalkör Találkozón, és csak a legjobbakat tudom a hangulatáról, a szervezésről mondani. Örülök, hogy eljutottunk végül, mert ez majdnem meghiúsult, ugyanis, kiderült, e hétvégére minden autóbusz, minden sofőr foglalt volt, de végül a jánoshalmi szakközépiskola sietett a segítségünkre, kölcsönadták az autóbuszukat, sofőrről is gondoskodtak – osztotta meg velünk élményeit Borsodi Antalné Icuka.

A Vigadó emeleti előcsarnokában a szabadkai Lányi Ernő IME Gránátalma hímzőszakkörének kiállítása fogadta a találkozó részvevőit és a közönséget, mert a népdalszerető palicsiak közül sokan végignézték, hallgatták a gazdag műsort, amely végén minden fellépő csoport emléklapot kapott és Nagy Katalinnak, a palicsi helyi közösség elnökének záróbeszédét követően minden közreműködő közösen elénekelte a Megyen már a hajnalcsillag lefelé kezdetű népdalt.