2024. május 9., csütörtök

Női kiállások, szerepvállalások

Goretić Péter dokumentumfilmet forgat Zomborban

Zomborban forgatja legújabb, ezúttal dokumentum jellegű filmjét Goretić Péter, helyi születésű, Budapesten élő filmrendező.

Az Irgalmas angyal munkacímű alkotás témája a ‘90-es évek polgárháborújának fel (nem)dolgozottsága, a NATO-bombázások hatása női sorsok perspektívájából.

A rendezőtől megtudtuk, négy barátnő élettörténetén keresztül bontakozik ki a többrétegű téma.

– Édesanyám, Goretić Vámoser Györgyi és testvére, Vámoser Éva, továbbá barátnőik, Planchon szül. Dunai Szilvia, Vranić Csilla, Mastilović Angéla, Marjanović Laura a szereplők. Különlegesség, hogy ők hatan több mint negyven éve barátnők, a mai napig szoros a kapcsolatuk, amellett is, hogy közülük van, aki már Franciaországban vagy Magyarországon él. Ilyenkor nyáron rendszeresen van egy találkozójuk, bulival összekötve. Ezt az időszakot jelöltük ki a forgatásra. Előbb mindenkivel külön is forgattunk, hogy felszínre kerüljenek az emlékek, majd a bulin pedig, amikor együtt lesznek, akkor doku-reality formában dolgozunk a témával, amely egyre szélesedik, nagyon nehéz lesz egyórás filmbe tömöríteni.

Beszélünk a családtörténetekről, a gyerekkorról, milyen volt Jugoszláviában felnőni stb.

Ugyanis közben rájöttem, hogy ennek a sztorinak azzal együtt van súlya, hogy itt első generációként mindenki úgy nőtt fel, hogy azt hitte, stabil, erős, Nyugat-orientált országban lakik és végtelen perspektívával rendelkezik. Aztán egyszer csak szétesett, szó szerint robbant minden. Jöttek a polgárháborús ‘90-es évek, majd mindezt csak fokozta a NATO-bombázás. Közben pedig a most megszólaló nők úgy élték túl ezeket az eseményeket, hogy nem törtek meg, nagyon pozitív, nevetős, elégedett emberek tudtak maradni, továbbá kitartottak a barátságok is. Sőt, egy hangsúlyos szempont még, hogy ezt követően szinte mindannyian mára valamilyen vezető pozícióban viszik a pályájukat előre.

Erős története van mindenkinek. A legnagyobb kihívás tehát, hogy mindebből mindössze egyórás film szülessen – mesélte Péter, akit az alábbiakban a film készítésének folyamatáról is kérdeztünk.

Mi motivált, hogy ezt a témát dolgozd fel, méghozzá a női szemszöget hangsúlyozva?

A női kiállások, szerepvállalások. A saját történetemben is anyám volt az erős családmentő és azt éreztem, hogy a barátai körében is a nők voltak az erősek mindegyik esetben. Fontos szempont volt még, hogy minden háborúról szóló feldolgozás mindig férfiakról szól, férfi szemszögből, miközben ott vannak a nők, akik tartják a hátukat, biztosítják a hátországot.

Mind a hatnak ott voltak a gyerekei, akik akkor születtek, és a férjek vagy nem voltak jelen, vagy a saját félelmüket nem tudták feldolgozni, ezért magukba zárkóztak.

Azt érzem, hogy mindegyik szóban forgó nő tulajdonképpen magányosan vészelte át ezt az időszakot.

Kik a stáb tagjai, az alkotótársaid és hol zajlanak a forgatások?

Zomborban forgatunk, a szereplők otthonaiban, készítünk vágóképeket a városban, továbbá a közeli Vámoser-szálláson.

A filmet a Forward Productions készíti. Hozzám emberileg és szakmailag is közel álló csapattal. Ez a tény nagyban hozzátesz az alkotási folyamatokhoz, hiszem tulajdonképpen a hazai, intim szférában forgatunk most. 

Producerek: Kapin Zsolt, Kiss Jenő, Török Éva. Az operatőr Viesz Richárd, a vágó Nagy Ákos, a gyártásvezető Bedő Gabriella.

Ezúttal is számíthatok helyi erőkre, a gyártásvezető munkáját például Stipankov Marot Andrea segíti.

Milyen anyagi forrásból készül az alkotás és mikor láthatjuk itthon is a filmet?

– Az Irgalmas angyal című dokumentumfilm a magyar Nemzeti Filmintézet finanszírozásában készül, Zombor város támogatásával.

Várhatóan jövő nyárra készül el a produkció és az a terv, hogy bemutatjuk majd a Zombori Filmfesztiválon – mesélte Goretić Péter rendező.