2024. május 9., csütörtök

A Tanyaszínház nagy ellensége az eső

Hogyan oldja meg egyes helyszíneken az időjárási viszontagságok okozta nehézségeket a társulat

Eddig tíz helyszínen mutatta be az idén 45. születésnapját ünneplő Tanyaszínház társulata az Útkeresők című előadást. Az első két színtéren azonban az időjárás kedvezőtlen feltételei miatt nehéz döntést kellett meghoznia a vezetőségnek az esti fellépéssel kapcsolatban. Szenttamáson az esti vihar érkezése miatt úgy tűnt, nem tudnak majd játszani, viszont nem akartak csalódást okozni az ott várakozó nézőknek, és mégis bemutatták a produkciót az iskolaudvar helyett az intézmény épületében. Másnap, a kavillói bemutató alatt sem bánt az időjárás kesztyűs kézzel sem a színészekkel, sem a nézőközönséggel. Az eső miatt a vezetőség kénytelen volt félbeszakítani az esti bemutatót. A Tanyaszínház nagy ellensége az eső. Arról, hogy egyes helyszíneken hogyan oldják meg az esőnapokat, Greguss Lillát, az Útkeresők című előadás egyik színészét, a társulat sajtófelelősét kérdeztük.

Greguss Lilla (Fotó: Paraczky László)

Greguss Lilla (Fotó: Paraczky László)

– A célunk minden esetben az, hogy lejátsszuk a produkciót. Az időjárási körülmények azonban nem mindig kedveznek nekünk. Elsődleges szempontunk, hogy megóvjuk a technikai felszerelést, a színpadot és a kellékeket. Hogyha csak enyhén szemerkél az eső, az a technikának nem okoz olyan nagy gondot, azonban figyelni kell a drótokat, a hangszórókat és a reflektorokat is, hogy ne essen semmi bajuk, illetve hogy emberéletet se veszélyeztessenek. Gombos Dániel, a Tanyaszínház vezetője szokta megállapítani, hogy melyik az az esőfok, amelyiknél már le kell állítani az előadást. Ha sokáig esik, akkor a padlózat tiszta víz lesz, a kábelek is vízben állnak, a kellékeink is veszélyben vannak. Ilyenkor szüneteltetni kell a produkciót, de az is megesik, hogy nem lehet folytatni az előadást. Ha az időjárási előrejelzésekből azt látjuk, hogy délutántól egészen az esti kezdésig esni fog, illetve azután is, akkor persze megpróbálunk valamilyen alternatív megoldást keresni, mint például Szenttamáson, ahol lehetőségünk volt az udvarból bemenni az iskola épületébe. Ha ilyen, vagy ehhez hasonló megoldások nem lehetségesek, akkor sajnos le kell mondani az előadást – hallottuk a Tanyaszínház sajtófelelősétől, akit az eddigi tapasztalatokról is kifaggattuk.

– Az idei jubileumi produkció nemcsak számunkra, de az alapítótagoknak is fontos. A közönség eddig nagyon jól fogadta, de mi színészek is élvezzük játszani. Ugyanakkor érdekes ez a kettős szereposztás is. Kovács Frigyest Kétszery Szabad Vilmos társulatigazgató szerepében láthatja a közönség néhány helyszínen, a többi előadásban Kovács Nemes Andor formálja meg ezt a figurát. Más élmény két különböző főszereplővel színpadra állni. Más energiaszintben is, és ezt valószínűleg azok a nézők is érzékelik, akik mind a két színész szereplésével megnézik az előadást. Nem mellesleg szövegbeli és jelenetbeli különbségek is vannak. Remélem, hogy az Útkeresők című produkcióban mindenki talál olyan részt, amit élvezni tud, ami szerethető. Én nagyon szeretem az idei előadást, úgy gondolom, eddig jól halad a turné. Szerencsére a szenttamási és a kavillói helyszínen kívül más alkalommal nem szóltak közbe az égiek – mondta Greguss Lilla. Mint megtudtuk tőle, a kavillósi közönség is láthatja majd a produkciót, csak egy későbbi időpontban.

Szenttamáson az iskola tágas előcsarnoka jelentette a megoldást

Szenttamáson az iskola tágas előcsarnoka jelentette a megoldást

Ma Nagykikindán, holnap Moholon, csütörtökön Csantavéren, pénteken Törökkanizsán, szombaton Padén, vasárnap Felsőhegyen, hétfőn, 7-én Bogarason, 8-án Oromon, 9-én Adorjánon, 12-én Tornyoson, 13-án Martonoson, 14-én Horgoson, 15-én Hajdújáráson, 16-án Kelebián, 17-én Bácskossuthfalván, 18-án pedig Brazílián lesz látható az Útkereskők című előadás. A Tanyaszínház minden helyszínen este 9 órára várja a közönséget.

Nyitókép: Paraczky László