2024. május 8., szerda

Szóval, rímmel, színházzal

Gálaműsorral ér véget ma este a népszerű drámatábor Óbecsén

Hétfőn kezdődött az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a Szóval, rímmel, színházzal elnevezésű drámatábor, amelyben az idén összesen 32 gyermek vesz részt. A helyiek mellett érkeztek táborozók Temerinből is.

– Sok új barátot szerzek ebben a táborban. Azért vagyok rendszeres résztvevője, mert jó a hangulat, sokat játszunk, kikapcsolódunk. Amikor színészkedek, egyáltalán nincs lámpalázam, viszont amikor szavalok, akkor nagyon izgulok. A színdarabban én vagyok mindenkinek a nagyapja, nagyapám nagyapja. Nagyon szeretem az általam megformált karaktert, mert én nagy horgász vagyok, és itt is horgászok, csak most éppen macskával teszem ezt. A nagyapám nagyapja okoskodó, mindenkitől okosabb – mondta a tizenkét éves Hallai Viktor, aki negyedik alkalommal vett részt a drámatáborban.

– Negyedik alkalommal jöttem el ebbe a táborba. Sok barátot és sok élményt adott nekem ez a rendezvény. Játszunk, a színdarab is nagyon érdekes. Szavalok is, de színészkedni is nagyon szeretek – közölte a szintén tizenkét éves Kádas Dávid.

Az ötödik alkalommal megrendezett drámatáborban Magyar Zsófia, Budinčević Krisztián és Rókus Zoltán színművészek, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagjai foglalkoznak a gyermekekkel.

Az idei tábor résztvevői és a csoportvezetők (Fotó: Kancsár Izabella)

Az idei tábor résztvevői és a csoportvezetők (Fotó: Kancsár Izabella)

– Az én csoportomban tízen vannak, öt fiú és öt lány, ők főleg a tízéves korosztály. Egy mesedrámát dolgozunk fel Kalandnokok címmel, ezt én magam állítottam össze a gyerekek létszáma alapján. A foglalkozások nagyon jó hangulatban teltek. Most először foglalkozom ezzel a korosztállyal, eddig mindig csak nagyobbakkal dolgoztam együtt, ezért az én eszköztáramat is bővíteni kellett. Vannak olyan játékok, amelyekről azt hittem, hogy nem válnak be, de mégis működnek, persze a gyerekekhez kellett formálni. Eljutottunk arra a szintre is, hogy vannak olyan játékok, amelyeket annyira szeretnek a résztvevők, hogy ők maguk vezetik le. Vannak visszajárók, de vannak olyanok is, akik most először vesznek részt a táborban. Az első nap mindig az ismerkedésről szól. Mindenki tehetséges, van, aki könnyebben leveszi az instrukciókat, van, aki nehezebben, de a végén mindenki jól teljesít – fogalmazott Rókus Zoltán.

Magyar Zsófia az idén a legkisebbekkel foglalkozik, a hét és kilenc év közötti korcsoportot vezeti a drámatáborban.

– Csoportomban tizenegyen vannak, három fiú és nyolc lány. A macska és az egér barátságát adjuk elő. Játszva tanulnak a gyerekek, észre sem veszik, és a tábor alatt fejlődik a koncentrációs készségük, a mozgásuk, a beszédmodoruk, új barátságokra tehetnek szert. Igyekezünk minél változatosabban foglalkozni velük – mondta a csoportvezető.

Az ötnapos tábort a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör és a Bóbita Óbecsei Nagycsaládosok Egyesülete közösen szervezte meg.

– A rendezvény célja, hogy a gyerekek társaságban, jól érezve magukat elkészítsenek egy rövid színdarabot, szokják a szereplést, a színpadot. A táborban összesen három színdarab készül. Vannak itt olyan gyerekek, aki szavaló- vagy mesemondó versenyekre járnak, de sok olyan résztvevő is van, aki egyébként nem mer kiállni a közönség elé, ide viszont eljön. Az a tapasztalatunk évről évre, hogy növekszik a gyerekek önbizalma. A foglalkozásvezetők is arra törekednek, hogy minden évben valami újat tanuljanak meg a táborozók – mondta Ricz Kasziba Beáta, a kultúrkör munkatársa.

A Szóval, rímmel, színházzal című tábor résztvevői a hét folyamán tanultakat ma este 18 órakor egy gálaműsoron mutatják meg a közönségnek a Petőfi kultúrkörben. A rendezvény a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásának köszönhetően valósult meg.